<
Schliessen
Schliessen

Idösápolás höség idején

Az idösgondozás megterhelö, nehéz munka. Ezen hivatás gyakorlásával mások élete fölött vállal felelösséget a gondozó személy. A gondozók azok, akik a gondozott állapotát megzavaró, nyugtalanító tüneteket elsöként észlelik.

Az egyik legfontosabb dolog, amire a gondozónak az idösápolásban ügyelnie kell az a kiszáradás, ami egy gyakran fellépö probléma az idös emberek körében. A test müködése az évek során változik, vízfogyasztási igényünk alábbhagy. Ez azt jelenti, hogy a folyadék iránti igényünk egyre csökken, majdhogynem megszünik. Ennek oka, hogy a keringési rendszer olyan jelzést küld az agy felé, mellyel a szervezetet a folyadékkészlet lassú felhasználására készteti. A szomjúságérzet megszünése azonban nem jár együtt a víz iránti szükségletünk csökkenésével. A tanulmányok szerint a legtöbb idös ember körülbelül fél liter vizet fogyaszt naponta, vagyis harmadát a szükséges mennyiségnek. Ez nagyon veszélyes ugyanis az idös emberek kiszáradása nagyon gyorsan bekövetkezhet, ezt a folyamatot még inkább felgyorsíthatja az idös emberek gyógyszerszedése.

Hogyan lehet megállapítani a kiszáradást?

Súlyos kiszáradás esetén az alapvetö tünetek könnyen észrevehetöek:

  •  száraz, repedezett ajkak
  • láz, felgyorsult légzés és gyorsabb pulzus
  • beesett szemek, látászavarok, szédülés és hányinger
  • székrekedés, görcsök, izomfájdalom és fejfájás

A tartós kiszáradás következményei:

Idös embereknél a hosszú ideig fennálló vízhiány a következö egészségügyi problémákhoz vezethetnek:

  • vesemüködési zavarok – melyek növelik a hugyúti megbetegedések és húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát
  • vér besürüsödése- mely növeli a vérrögképzödés a tüdöembólia bekövetkezésének rizikóját
  • szívbetegségek kialakuláshoz, ájuláshoz és eszméletvesztéshez vezethet.
  • mozgási nehézségek is felléphetnek, a szervek fokozott savtermelése a teljesítöképesség fokozatos romlásához vezethet Következményként, extrém esetekben halál is felléphet.

Hogyan lehet elkerülni a kiszáradást?

Az idősebb emberek számára naponta legalább 5 pohár víz is elegendő!

Hozzáadhatunk citromot vagy mentát,hogy kissé feldobjuk az ízét.

A test megfelelő hidratálása pozitív hatással van a hangulatra, az általános egészségi állapotra és a rehabilitáció hatásaira,valamint késlelteti az öregedési folyamatot. A víz megszünteti az anyagcsere melléktermékeit, kipárnázza az izületeket és védi a szöveteket, szerveket. Érdemes megjegyezni,hogy a tea vagy kávé nem helyettesítik a vízfogyasztást,mivel nem hidratálják a szervezetet.