<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

Adózás & biztosítás

Aki Németországban vállalkozási tevékenységet folytat és abból jövedelemre tesz szert, annak el kell számolnia a német adóhivatallal. A Hausengel biztosítja gondozói számára, hogy a Németországban történő munkavégzés keretében elvégzik helyettük az adóhivatal felé való elszámolást. A gondozóknak nem kell aggódniuk, és azon gondolkodniuk, hogy milyen dokumentumokat milyen határidőre kell benyújtaniuk. A Hausengel mindenkit tájékoztat a szükséges dokumentumokról, és benyújtja a megfelelő hatósághoz. Az adóelszámolás, amelyet az együttműködés keretében elvégzünk, magban foglalja a német adóbevallás elkészítését és benyújtását. Az adóbevallásnál az alábbiakat kell figyelembe venni:

  • A Hausengel révén, a vállalkozási tevékenységből szerzett bevételek
  • A származási országban és a külföldön szerzett jövedelmek (pl. munkaviszony, nyugdíj, munkanélküli ellátás)
  • A származási országban és a külföldön szerzett bevételek (pl. vállalkozói tevékenységből szerzett, vagyoni jellegű, bérleti jogviszonyból eredő bevételek)

Adózás Németországban

Ha Ön Németországban egyéni vállalkozóként dolgozik, Ön köteles a német adóhivatallal elszámolni. Az adóelszámolásban minden olyan jövedelmet fel kell tüntetni, amelyet Ön az EU tagállamaiban szerzett. Ha Ön vállalkozási tevékenységből nem tett szert jövedelemre, az adóbevallásban ezt is fel kell tüntetni, és az adóhivatalt erről tájékoztatni kell. Az adóbevallás benyújtásának elmulasztása kellemetlen következményekkel járhat. Az előző évi adóbevallás benyújtásának határideje július 31. Adózási specialistáink gondoskodnak arról, hogy az Ön nyomtatványai és dokumentumai időben be legyenek nyújtva az adóhivatalhoz. Az adóbevallás benyújtását követően az adóhivatal adóhatározatot küld a fizetendő adó összegéről.

Az adómentes értékhatár évről évre változik. Ez 2022-ben 10 347 euró, 2023-ban pedig 10 908 euró volt. A 2024-es évben ez az összeg 11 604 euróra emelkedett. A kisvállalkozások jövedelemadó-határa ebben az évben bruttó 22 000 euró, itt csak a Hausengel értékesítési költségeket kell figyelembe venni.

Adózás kiegészítése a magyar jövedelemmel

A külföldön szerzett jövedelem a progressziós adózás elve miatt a németországi jövedelméhez hozzászámításra kerül és az adózási kötelezettség így került meghatározásra. Az Európai Unióban nincs kettős adózás, tehát a hazájában vagy a külföldön (más Uniós országban) szerzett, már adózott jövedelem után nincs adófizetési kötelezettsége, azonban ezen nyereségek hozzáadódnak az éves nyereség összegéhez, mely alapján az adóhatóság meghatározza a németországi adófizetési kötelezettség mértékét. A magyarországi adóelszámolást azonban Önnek önállóan kell intéznie. Ezt a német adóelszámolástól függetlenül kell elvégezni. Adózási szakértőink az adózással kapcsolatos témakörökben készséggel állnak a Hausengel franchise-vevőinek rendelkezésére. Az adózással kapcsolatban külön költségek nélkül nyújtanak tanácsadást.

Biztosítások

A Németországban történő munkavállalásuk idején gondozóink teljes körű biztosítási védelemben részesülnek. A franchise-csomag az alábbi biztosításokat tartalmazza:

  • Magán egészségbiztosítás – átvállalja a vészhelyzeteket és az akut betegségek kezelését (pl. fogfájás, csonttörés), de a krónikus betegségeket és a megelőzést nem
  • Szakmai felelősségbiztosítás – elsősorban a vagyoni károk biztosítását jelenti, amelyek személyi sérülések és dologi károk következményeként keletkeznek. A biztosítás önrésze 100 €.
  • BGW-biztosítás – Berufsgenossenschaft für Gesundheitsdienst und Wohlfahrtpflege (Egészségügyi szolgálati és jóléti szakmai szervezet), rövidítve: BGW, a gondozókra vonatkozó, törvény által előírt balesetbiztosítás. Káresemény esetén a BGW optimális orvosi kezelést, valamint megfelelő kártérítést biztosít, és gondoskodik arról, hogy Ön továbbra is részt vehessen a szakmai és a társadalmi életben.

Fakultatív szolgáltatásként szívesen nyújtunk tanácsot az Ön származási országára vonatkozó biztosítás témakörében. Ha a kiegészítő biztosítási ajánlattal kapcsolatban további kérdései vannak, forduljon személyes tanácsadójához, aki szívesen segít Önnek.