Corona gyorstesztek Corona gyorstesztek

A Hausengellel való együttműködés menete

Németországban az idősgondozás folyamatosan fejlődő iparág. AZ idősgondozói munka sokat követel az embertől, ugyanakkor azonban nagy szakmai megelégedést okoz. A megbízásokra vonatkozó ajánlatok nagyon különbözőek, ezért minden gondozó megtalálhatja a hozzá illő megbízást, amely megfelel preferenciáinak és szakképzettségének.

Hogy néz ki egy németországi gondozó munkája? Mi a gondozó feladatköre? Hogyan lehet elkezdeni gondozóként dolgozni? Az alábbiakban választ talál ezekre és további kérdésekre.

A gondozók feladatainak köre

A gondozó megszervezi a gondozásra szoruló személy napirendjét. Fő feladata az ápolásra szoruló ember gondozása. Feladatköre megbízásonként változhat, azonban alapvetően olyan tevékenységeket végez, amelyeket a gondozott személy hozzátartozója végezne. Feladatait szerződésben rögzítjük. Az egyes munkanapokat a gondozó önállóan szervezi meg.

Az otthoni környezetben történő idősgondozás az alábbiakat foglalja magában:

  • A mindennapi életben nyújtott segítség és támogatás (pl. a mosásban, a öltözésben és a vetkőzésben)
  • A háztartás vezetése, házimunkák (pl. takarítás)
  • Bevásárlás
  • Ételkészítés
  • A szabadidő kialaKítása és az abban való részvétel (a gondozottat érdeklő témákról való beszélgetés, emlékek felidézése, közös olvasás vagy felolvasás, rejtvényfejtés, zenehallgatás/éneklés, barkácsolás vagy kézimunkázás, séta stb.)
  • Orvoshoz kísérés és segítség az ügyintézésben
  • Támogatás az alapgondozásban

Az otthoni környezetben való gondozás területén nyújtott egyedi szolgáltatásokról egyedileg lehet tárgyalni.

A gondozó egy átlagos munkanapja

A gondozó átlagos munkanapja minden családban másképp néz ki. Általában a gondozott egészségi állapotától és a hozzátartozóitól, azok szokásaitól függ. Ehhez a munkához azonban sok rutin kapcsolódik, amely a gondozott számára a biztonság érzését adja. Dorota asszony egy átlagos munkanapja. Dorota asszony 2012 óta dolgozik együtt a Hausengellel.

7:00 óra
A munkanap kezdete. Az ápolószolgálat munkatársa megérkezik (fürdetés, pelenkacsere)

8:00 óra
Reggeli

08:30 óra
A gondozott személy újságot olvas, a gondozó kitakarít

10:00 óra
Bevásárlás (hetente háromszor)

12:00 óra
Ebéd

13:00–15:00 óra
A gondozott személy tévét néz, közben szunyókál, a gondozó ezt az időt tetszés szerint töltheti el (tervezett távollét)

15:00 óra
A gondozott testápolása (mosdatás, pelenkacsere, fésülés)

16:00 óra
Kávé és sütemény

16:15 óra
A gondozott a számítógépen levelezik, a gondozó elpakol

17.00 óra
Társasjáték

18:00–18:30 óra
Vacsora

19:00 óra
A lefekvésre való készülődés 

19:30 óra
A gondozott nyugovóra tér

Az ápoló segít az idős hölgynek

A megbízások és a gondozott személyek szükségletei azonban különfélék, így a napi rutin ettől eltérhet.

A Dorota asszonnyal készült teljes interjút itt olvashatja.

A gondozó és a család megismerkedik egymással

Az első napon a fix kapcsolattartó gondoskodik minden szervezéssel kapcsolatos kérdésről. A gondozó az ápolásra szoruló személlyel foglalkozik, a Hausengel pedig a gondozóval.

Gondozóinkat a Németországba történő megérkezésüket követően külső szolgálatos munkatársunk elkíséri az új megbízóval való első találkozásra. Az új környezetbe való belépést megkönnyíti a teljes körű támogatás, amelyet a gondozó a családtól, az előző gondozótól és a Hausengel munkatársaitól kap. A Hausengel gondozói valóban úgy érezhetik, hogy „teljes körű ellátásban” részesülnek.

Umowy

Szerződések

A Hausengellel kötött szerződés

A Stiftung Warentest nevű alapítvány 2017-ben igazolta a közvetítés és a szerződések kialakítása terén nyújtott kiemelkedő teljesítményünket. Ezzel a Hausengel a legjobb német gondozó-közvetítő ügynökségei közé tartozik. A Hausengel tesztelt ügynökségek közül az egyetlenként tudott csupán csekély, de nem jelentős szerződésbeli hiányosságokkal a többi tesztelt ügynökség közül kitűnni.

Számunkra fontos, hogy franchise-szerződésünk, valamint szolgáltatási szerződésünk is átlátható és érthetően van megfogalmazva. A szerződések tartamát a szerződés megkötése előtt minden partnerünkkel átbeszéljük.

A legátláthatóbb szerződések

A Berufsakademie für Gesundheits- und Sozialwesen Saarland (Saar-vidéki Egészségügyi és Szociális Szakmai Akadémia) „Az otthoni környezetben gondozást végző személyek tevékenységi profilja) által készített tanulmányból kiderül, hogy az egyéni vállalkozók 77 százalékának jövedelme átlagosan 1 300 euró. Az egyéni vállalkozó gondozók ónállósága pénzügyi szempontból előnyösebb, de csak kevés gondozó-közvetítő ügynökség kínálja fel partnereinek ezt az együttműködési modellt, köztük a Hausengel. A Hausengellel együttműködő gondozók havonta akár nettó 2 000 eurót is kereshetnek. A megbízási díj mértéke általában a gondozó szakképzettségétől és nyelvi kompetenciáitól függ. A megbízási díjról szabadon lehet tárgyalni.

Minél magasabb szakképzettséggel és jobb nyelvismerettel rendelkezik valaki, annál magasabb megbízási díjat tud gondozóként elérni. Ezért saját továbbképző intézményünk – a Hausengel Akadémia - támogatja a gondozók ki- és továbbképzését, hogy azok a legjobb ajánlatokat kapják. Gondozóink pontosan azt az összeget kapják, amennyiben megállapodtak, és amely a szerződében áll! Közvetítő nélkül! A megbízási díjat közvetlenül a megbízó fizeti ki.

Gondozók és egy gondozó-közvetítő cég képviselője

A megbízások időtartama

Az Európai Unió országaiból érkező önálló gondozók Németországban tartózkodási ideje alapvetően nincs korlátozva. Ez azt jelenti, hogy a gondozó annyi ideig dolgozhat Németországban, ameddig szeretne. A megbízás időtartama az önálló gondozó döntésétől függ.

Gondozóink átlagosan 6-12 hetet töltenek el egy megbízással. Ezután a gondozó hazamegy hazájába, és a gondozást egy másik gondozó veszi át. Az is gyakran előfordul, hogy a gondozók tandemben dolgoznak, azaz egy családon belül folyamatosan váltják egymást. Amikor visszajönnek, a konkrét gondozási helyzet más ismert számukra. Ez hozzájárul a bizalom kialakulásához, valamint a gondozó és a gondozott számára is kényelmes.

A szállással kapcsolatos minimális követelmények

A megbízás ideje alatt a gondozó a gondozottal egy háztartásban lakik, és a szállásért és ellátásért nem fizet. A megbízó köteles külön, megfelelően berendezett szobát a rendelkezésére bocsátani, esetleg saját fürdőszobával. A megbízó legtöbbször biztosítja annak lehetőségét, hogy a gondozó vállalható keretek között haza (származási országába) telefonáljon. A legtöbb háztartásban van internet-hozzáférés, így a gondozó tarthatja a kapcsolatot családjával és barátaival. A megbízó igény szerint kerékpárt vagy autót is a gondozó rendelkezésére bocsáthat.

A gondozói munka megkezdése 3 lépésben

A gondozó felveszi a kapcsolatot a Hausengellel

1. Kapcsolatfelvétel

Hívjon fel bennünket vagy írjon nekünk.

A Hausengel tanácsadója a gondozóval beszélget

2. A megbízás kiválasztása

Bemutatjuk az Ön igényeinek megfelelő megbízási ajánlatokat. Önálló gondozóként Ön dönti el, hogy melyik megbízást vállalja el, és tárgyalhat a feltételekről.

A gondozó a gondozott személy kezét fogja

3. A gondozói munka megkezdése

Megszervezzük az Ön utazását és elvisszük közvetlenül a megbízás helyszínére.