<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

A gondozók feladatainak köre

Németországban az idősgondozás folyamatosan fejlődő iparág. AZ idősgondozói munka sokat követel az embertől, ugyanakkor azonban nagy szakmai megelégedést okoz. A megbízásokra vonatkozó ajánlatok nagyon különbözőek, ezért minden gondozó megtalálhatja a hozzá illő megbízást, amely megfelel preferenciáinak és szakképzettségének.

Hogy néz ki egy németországi gondozó munkája? Mi a gondozó feladatköre? Hogyan lehet elkezdeni gondozóként dolgozni? Az alábbiakban választ talál ezekre és további kérdésekre.

A gondozók feladatainak köre

A gondozó megszervezi a gondozásra szoruló személy napirendjét. Fő feladata az ápolásra szoruló ember gondozása. Feladatköre megbízásonként változhat, azonban alapvetően olyan tevékenységeket végez, amelyeket a gondozott személy hozzátartozója végezne. Feladatait szerződésben rögzítjük. Az egyes munkanapokat a gondozó önállóan szervezi meg.

Az otthoni környezetben történő idősgondozás az alábbiakat foglalja magában:

  • A mindennapi életben nyújtott segítség és támogatás (pl. a mosásban, a öltözésben és a vetkőzésben)
  • A háztartás vezetése, házimunkák (pl. takarítás)
  • Bevásárlás
  • Ételkészítés
  • A szabadidő kialaKítása és az abban való részvétel (a gondozottat érdeklő témákról való beszélgetés, emlékek felidézése, közös olvasás vagy felolvasás, rejtvényfejtés, zenehallgatás/éneklés, barkácsolás vagy kézimunkázás, séta stb.)
  • Orvoshoz kísérés és segítség az ügyintézésben
  • Támogatás az alapgondozásban

Az otthoni környezetben való gondozás területén nyújtott egyedi szolgáltatásokról egyedileg lehet tárgyalni.

A gondozó egy átlagos munkanapja

A gondozó átlagos munkanapja minden családban másképp néz ki. Általában a gondozott egészségi állapotától és a hozzátartozóitól, azok szokásaitól függ. Ehhez a munkához azonban sok rutin kapcsolódik, amely a gondozott számára a biztonság érzését adja. Dorota asszony egy átlagos munkanapja. Dorota asszony 2012 óta dolgozik együtt a Hausengellel. A Dorota asszonnyal készült teljes interjút itt olvashatja.