<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

Rólunk – személyes történetünk, értékeink

A Hausengel családi vállalkozás, amely már 2005 óta közvetít sikeresen kiválasztott és ellenőrzött megbízásokat gondozók részére. Sokéves tapasztalatunk arról tanúskodik, hogy csak szívvel lehetünk igazán sikeresek. Személyes tapasztalatunknak köszönhetően tudjuk, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha a mindennapi munkába a szívünket is beletesszük.

Mottónk a „teljes körű ellátás”. Ez a mottó azonban nemcsak az ápolásra szoruló emberekre vonatkozik. Alapelvünk, hogy gondozóinkat tanácsadóink támogatják munkájukban. Csapatunk professzionális és tapasztalt tanácsadókból áll. Segítünk franchise-vevőinknek a szükséges formalitások elintézésében. Azáltal is igyekszünk gondozóinknak a biztonság érzését adni, hogy egyértelmű és átlátható szerződéses feltételeket, egészségbiztosítást, balesetbiztosítást - és felelősségbiztosítást kínálunk számukra. Személyes koordinátort bocsátunk rendelkezésükre, aki kényelmük érdekében minden folyamatot felügyel és minden helyzetben támogatja őket. Üzletünk felépítésének alapja a személyes tapasztalat és saját történetünk volt. Ezért ügyfeleinkkel és gondozóinkkal egyaránt tisztelettel, méltósággal és szívből jövően bánunk.

 

Minden úgy kezdődött, hogy apám demens lett. Számos más családhoz hasonlóan hirtelen mi is azelőtt a kihívás előtt találtuk magunkat, hogy otthoni környezetben méltóságteljes gondozást és ápolást biztosítsunk számára.

Személyes történtünk arra ösztönzött bennünket, hogy tapasztalatainkat és tudásunkat miden olyan családnak továbbadjuk, amely hasonló helyzetben kompetens, szeretetteljes és megfizethető segítőt keres – így aztán megalapítottuk a Hausengel vállalatcsoportot. A Hausengel koncepciója sohasem csak egy üzleti modell volt, hanem mindig is nagyon személyes szívügyünknek tekintettük.

Mindannyian azért a célért küzdünk, hogy az ápolásra szoruló emberek olyan ápolásban és gondozásban részesüljenek, amilyenre tényleg szükségük van, és amely lehetővé teszi számukra a megszokott környezetben való továbbélést.

Doris Wenz

Filozófiánk
»Németországban a gondozásra és ápolásra szoruló emberek ellátása és a fekvőbeteg ellátásról az ambulánsra való áttérés a társadalom egyik legnagyobb kihívása. Az ilyen jellegű ellátására a megbízható, tapasztalt és képzett gondozók által nyújtott otthoni környezetben való ápolás és gondozás jelenti a megoldást és a jövőt. Célunk, hogy az ápolásra szoruló emberek olyan ápolásban és gondozásban részesüljenek, amilyenre tényleg szükségük van, és amely lehetővé teszi számukra a megszokott környezetben való továbbélést.«
Simon Wenz, alapító & az igazgatótanács elnöke

Történetünk – Doris Wenz meséli

Doris Wenz

1995 őszén kezdődött...

Az első házi angyal édesapám lengyel ápolója volt. Most pedig mi adjuk tovább tapasztalatainkat és tudásunkat mindazon családoknak, akik most vannak hozzánk hasonló helyzetben, és segítségre szorulnak.

1995 októberétől kezdve akkor 75 éves apám egyre feledékenyebb lett. Addig, maga is betegápoló lévén, anyámat gondozta annak szélütését követően. Apám támogatása érdekében a munkahelyemen – fotólaboránsként dolgoztam – egy fél év fizetés nélküli szabadságot kértem. Nagyon gyorsan kiderült, hogy apám demens lett, és ápolásra szorul.

Családias gondozás apám számára

Az először fél éves szabadságból lépésről lépésre majdnem tíz év lett, amikor is meghoztam a döntést, hogy foglalkozásomat végleg feladom, és átveszem szüleim ápolását. Férjem és fiam, Simon a tőle telhető módon mindenben támogatott. Különösen nehéz volt, amikor például a férjemnek üzleti útra kellett mennie külföldre, és sem a rokonságban, sem a baráti körben nem tudtam segítséget szerezni. Az is nagyon nyomasztott, hogy a fiamnak az egyetemi tanulmányait is félbe kellett szakítania, hogy nagyszüleit és engem támogasson.

Az első tapasztalatok egy lengyel ápolóval

Ismerősöktől hallottuk, hogy van arra lehetőség, hogy Lengyelországból hívjunk gondozót, aki segít a háztartásban.
Ebben a helyzetben megtettük első kísérletünket, de kezdetben nagy nehézségekbe ütköztünk. A fiatal ápoló, aki először volt nálunk, egyáltalán nem volt felnőve a feladathoz, még a vécére sem tudta kikísérni apámat. Emellett nyelvi nehézségek is voltak. A második próba sem végződött jobban, ugyanis apám és anyám is félt a gondozónőtől.

A két kudarcba fulladt kísérlet után újra megpróbáltunk segítséget szerezni a rokonság és az ismerősök körében – de sajnos - ismét - sikertelenül.

A férjem aztán egy újsághirdetésben fedezte fel egy Németországban élő lengyel nő telefonszámát, aki gondozóként hirdette magát.

Egy telefonbeszélgetés során1.200 márka közvetítői díj fejében egy németül jól beszélő nőt ígértek. A nő havonta 1.000 márkát kért. Abban a reményben, hogy sikerült megfelelő segítséget találni, a férjem Berlinbe utazott – ami tőlünk kb. 500 km-re van.

Megbízható ápoló keresése

A közvetítői díj „átadásra” és az ígért nő „átvételére” egy nagy, nyüzsgő parkolóban került sor. Miután a közvetítő a pénzt elvette, már el is tűnt, férjem pedig ott állt egyedül a nővel. Sajnos gyorsan meg kellett állapítania, hogy némettudása egyáltalán nem volt jónak nevezhető, ugyanis egy szót sem értett és beszélt németül. A következő nap a nő a mi költségünkön utazott vissza Lengyelországba.

A következő nő először ígéretesnek tűnt, azonban néhány hét után kiderült, hogy alkoholproblémái vannak. Így tehát kudarcba fulladt az összes kísérletünk, hogy újsághirdetésekben közzétett telefonszámokon keresztül találjunk megfelelő ápolót.

Azonban abban az egyben, hogy apámat nem adjuk idősek otthonába, a család a sok negatív tapasztalat ellenére is egyetértett. Azt szerettem volna, hogy lehetővé tegyük számára, hogy utolsó éveit megszokott és szeretett környezetében, azaz családja körében töltse

A napi rituálék, például amikor esténként anyám segítségével lefektettük, mutatták meg, hogy mennyire jó volt számára, hogy otthon gondozzák. Mindketten nyugodtan fejezték be a napot és tértek nyugovóra. Nagy nyugalommal, sok türelemmel és meghitt szóval még éjszaka is meg tudtam nyugtatni sokszor nyugtalan apámat. Csak akkor fordult a kocka, amikor megismertünk egy Nowogardból érkezett lengyel közvetítőt, aki egy megfelelő lengyel gondozót közvetített ki nekünk.

Fiam, aki jogot hallgatott, gyorsan egyértelművé tette, hogy szigorúan ellenzi, hogy a nőt feketén dolgoztassuk.

Ezért elkezdte felkutatni annak lehetőségét, hogy a nőt hogyan lehetne legálisan foglalkoztatni Németországban. Miután ennek lehetőségét megtalálta, mi pedig rendesen bejelentettük lengyel ápolónkat, végre megvalósíthattuk apám az ápolásához és gondozásához szükséges szeretetteljes támogatást.

Ezután több olyan további család is megkért bennünket, hogy segítsünk nekik, akiknek szintén támogatásra volt szükségük és megfelelő gondozót kerestek. Segítettünk nekik, és ezzel leraktuk a Hausengel cég alapkövét.

Doris Wenz

A Hausengel jelenleg nemzetközi cég. Németországi központunkon kívül Lengyelországban, Magyarországon, Litvániában, Bulgáriában, Horvátországban és Romániában is vannak irodáink.