<
Schliessen
Schliessen

A Hausengel segít – Történeteink

Pár  héttel ezelőtt szörnyű hírek érkeztek hozzánk: Oroszország hadat üzent Ukrajnának. Azóta a nyomasztó események mély együttérzést, bizonytalanságot váltottak ki Európa-szerte, de egyben nagyfokú segítő szándékot is. A sokk után itt az ideje cselekedni. Hogyan segíthetünk mindannyian az ukránoknak? A Hausengel munkatársai felgyűrték az ingujjukat, és különböző lehetőségeket találtak a segítségnyújtásra.

Pénzügyi támogatás

Az ukrajnai háború mindannyiunkat mélyen érint. Néhány Hausengel-alkalmazottnak még rokonai is vannak akik a szörnyű körülmények miatt szenvednek. Ezért szerveztünk egy adománygyűjtési kampányt a vállalaton belül, és felkértük alkalmazottainkat, hogy vegyenek részt benne. Eddig több mint 1700 Eurót gyűjtöttünk össze! Ezzel a pénzügyi támogatással az ukrajnai Ternopil régió helyi közösségét segítjük. A Hausengel további 2230 Eurót adományozott a lengyel humanitárius akciónak (PAH) Ukrajnáért. A PAH egy elismert szervezet, amely 29 éve nyújt segítséget a humanitárius válsághelyzetben lévő lakosságnak.

Bár adományaink összege is csak egy csepp a tengerben, úgy érezzük, hogy minden hozzájárulás számít!

Az interneten számos más szervezetet is található amely adományokért kampányol. Az ellenőrzött adománygyűjtőket a legutóbbi híradásunkban felsoroltuk. Minden egyes ember hozzájárulhat és segíthet ukrán honfitársainknak. Most van ránk szükségük.

Tárgyi adományok

De nemcsak pénzre, hanem használati tárgyakra is sürgősen szükség van. Ezért adományoztunk hálózsákokat, termo bögréket, powerbankokat és esernyőket is. A poznani Stary Browar által szervezett gyűjtésen keresztül néhányat közülük szétosztottak a Lengyelországba érkező ukrajnai menekültek között. Másik részét Lviv környékének lakosai kapták.

Ezenkívül zsebkendőket és védőmaszkokat adományoztunk, és elküldtük a poznani ORCHidea Alapítványnak, amit onnan március 1-jén Ukrajnába szállítottak.

A szükség a találékonyság anyja - Mindenki segít, ahogy tud

Egy dolog világossá válik ebben a vészhelyzetben: kreativitással sokat lehet elérni. Ezért a Hausengel munkatársai magánkezdeményezéseket is kidolgoztak, hogy segítsenek. Nagyon örülünk az elkötelezettségüknek, de nem vagyunk meglepve. Mert tudjuk, hogy csodálatos emberekkel dolgozunk együtt, akiknek nagy szívük van, és akik önzetlenül segítenek szükség idején. Büszkék vagyunk a nagyfokú segítőkészségre a cégünkben, és szeretnénk még több embert inspirálni a történeteinkkel a segítségnyújtásra!

Agnieszka kollégánk a lublini irodából a helyi önkéntes tűzoltó egyesülettel együtt segített egy felhívást megfogalmazni a német tűzoltóságoknak. Ebben arra kérték őket, hogy adományozzanak felszerelést és védőfelszerelést: Védőruházat, sisakok, tűzoltótömlők stb. Az így összegyűjtött adományokat az ukrajnai tűzoltóságok kapják, amelyeknek sürgős támogatásra van szükségük.

Iwona, a lublini iroda junior csoportvezetője az egyik helyi szállodában segített az ételosztásban. Legjobban a kisgyermekes anyák látványa ragadta meg, akiknek nem volt hová menniük. Három fiatal anyának sikerült a közelben lakást találnia. Iwona mindegyiküknek kézzel készített babakészletet adott: hálózsákokat, takarókat, párnákat és ruhákat. "A tárgyak nem olyan életszükségleti cikkek mint az élelmiszer vagy a gyógyszer, de minden anya szeretné tisztán és rendben látni a gyermekét, még akkor is ha ehhez neki háttérbe kell szorulnia. Azért varrtam a csecsemőruhákat, hogy megteremtsek egy kis normalitást, amit a gyerekeknek - kortól függetlenül - érezniük kell. Az ajándékokat átvevő édesanyák nagyon örültek az nekik, mert tudták, hogy még sok időbe telik, amíg gyermekeiknek nyugodt alvást tudnak biztosítani a saját ágyneműjükben. Az összes érintett szenvedése szívszorító, de az ártatlan, védtelen gyermekeké különösen. Jelenleg az a legfontosabb, hogy biztonságos és méltó életkörülményeket biztosítsunk számukra".

Karolina kolléganőnk a poznani irodából családjával együtt részt vesz a menekültek koordinálásának megszervezésében. Jelenleg egy Ukrajnából érkező menekült családnak keres szállást, támogatja őket, és aktívan keresi a módját, hogy pénzt gyűjtsön bérleti díjra. Karolina kifejtette: "Az Ukrajnából a háború borzalmai elől menekülő emberek egy idegen országban kötnek ki, ahol egyik napról a másikra új életet kell kezdeniük. Megpróbáljuk megkönnyíteni ezt a folyamatot és segíteni őket. Például azáltal, hogy kapcsolatba hozza őket a megfelelő intézményekkel vagy magánszemélyekkel, akik segítséget nyújtanak.

„Szakmailag a lengyel ápolóknak segítek, akik különböző nehéz helyzetekben találják magukat. Felkutatom a számukra legmegfelelőbb állásajánlatokat. Ugyanezt teszem az ukrajnai menekültekkel is: igyekszem megtalálni a legjobb (segély)ajánlatot számukra is. Ezért pontosan azt teszem, amit a legjobban tudok, hogy segítsek a menekülteken. Mindenki hozzájárulhat képességeivel és tehetségével - a segítségnek nem kell mindig anyagi jellegűnek lennie. Az is fontos, hogy a nehéz időkben tisztán emberi támogatást nyújtsunk. Azt szeretnénk, ha az ukránok éreznék, hogy nincsenek egyedül."

Cecylia a Hausengel adóosztályán dolgozik. Egy ukrán családot fogadott be, két 5 éves és 18 hónapos gyermekkel. Cecylia a poznani irodánk munkatársainak támogatásával nemcsak a négytagú család utazását tervezte meg Lengyelországon keresztül, hanem megnyitotta szívét és otthonát is a rászorulók előtt. Elmagyarázza, hogy "ilyen helyzetekben cselekedni kell, nincs min gondolkodni. Amikor egy másik ember rászorul, a szív reflexe az, hogy a lehető legtöbbet segítsen neki." Úgy érzi, hogy valami rendkívüli dolgot tesz? "Én nem így látom. Azt teszem, ami helyes. Nem keresek kifogásokat. Meggyőződésem, hogy a segítségnyújtás nem csak egy kiválasztott csoportnak van fenntartva. Mindenki annyit ad, amennyit tud."

Egy kis litván lány nagy szívvel:

Kristina junior csoportvezetőként dolgozik a gondozásirányítási osztályon a litvániai irodánkban, Kaunasban. Elmesélt egy történetet a lányáról, ami nagyon megérintett minket!

Kristina maga is több gyűjtést támogatott anyagilag és részt vett segélyakciókban, hogy összegyűjtse az ukránok számára legszükségesebb dolgokat: "Ukrajnában az embereknek sebtapaszokra, kötszerekre, jódra, hidrogén-peroxidra, sebápolási termékekre, női testápolási termékekre, pelenkákra a csecsemőknek és élelmiszerre a gyerekeknek van szükségük. Ezeket a dolgokat összegyűjtöttük, és tíz busszal elvittük Ukrajnába. Az emberek csak egy bőrönddel és gyakran csak egy kis táskányi irattal hagyták el otthonukat. Szükségük van a segítségünkre."

A segélyezési erőfeszítések mértéke lenyűgöző. Annyi különböző ember szerveződik alulról felfelé, hogy segítsen másokon. Ők maguk szerveznek akciókat, vagy megkeresik a meglévő intézményeket, és felajánlják idejüket, képességeiket és rendelkezésre álló forrásaikat. És még a legfiatalabbak is segíteni akarnak:

"Amikor a lányom látta, hogy részt veszek ezekben az akciókban, kiürítette a malacperselyét, és a megtakarított zsebpénzét felajánlotta a menekültek megsegítésére" - mondja Kristina. "Büszke vagyok rá, hogy ilyen fiatalon képes volt ilyen gesztust tenni. Nekünk ez néhány tucat Euró, neki az egész vagyona, a háború elől menekülő embereknek pedig az, hogy meleg ételt és tiszta ruhát kaphatnak. De mindenekelőtt a nagylelkű támogatás kézzelfogható bizonyítéka".

Munkatársaink nagyon sokféle módon, nagyon sok helyen segítenek! És valószínűleg még sok olyan történet van a magán segélyezési erőfeszítésekről, amelyekről nem hallottunk. De ezen a ponton a legfontosabb dolog a cselekvés. Legyen az akár egy apró dolog is, ami legalább egy ember helyzetén javít.

Büszkék vagyunk a Hausengel csapatára és segítőkészségére, és örülünk, hogy együtt jót tehetünk!