Schliessen
Schliessen

Ukrán gondozók a német munkaerőpiacon

Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy a keletről, például a háború sújtotta Ukrajnából a közelmúltban beáramló menekültek milyen hatással lesznek a németországi otthoni ápolási ágazatra. Az Ukrajnából származó gondozók már régóta dolgoznak idősgondozóként német háztartásokban. Míg korábban tudatos döntésük volt, hogy Németországban dolgozzanak, jelenleg a legtöbben kénytelenek megélhetésüket így biztosítani. A menekültek többsége nő és gyermek.

2022. február 24-e, az Orosz Föderáció agressziójának napja óta összesen 5,9 millió ember hagyta el Ukrajnát. Becslések szerint ez a szám hamarosan további egymillió emberrel fog növekedni. Ukrajnából már csaknem 3,3 millió menekült lépte át a lengyel-ukrán határt. Ezek a lengyel határőrség hivatalos adatai. Németország több mint 400 000 embert fogadott be (2022 májusától). Néhányan közülük munkát keresnek vagy keresni fognak. A nők számára a gondozási ágazat vonzó. Milyen feltételek mellett vállalhatnak munkát az ukránok a gondozásban?

Óvakodjon az Ukrajnából Németországba ápolókat küldő cégektől!

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos külön törvény alapján Lengyelországban legálisan tartózkodó ukrajnai menekülteket egy lengyel vállalat nem küldheti ki Németországba dolgozni. Ilyen esetekben Vander-Elst vízumra van szükségük a Németországba való beutazáshoz. Ha a menekültek egy hónapnál hosszabb időre hagyják el Lengyelországot, elveszítik mind a lengyelországi jogszerű tartózkodásukat, mind pedig minden juttatásukat. Ha Lengyelországból való távozásuk ellenére juttatásokat kapnak, büntetőeljárás alá vonhatók, és vissza kell fizetniük a jogtalanul kapott juttatásokat.

Sok vállalat megpróbálja kihasználni a helyzetet, és ukrán menekülteknek lengyel vagy szlovák/román/magyar munkaszerződés alapján munkát kínálnak németországi kiküldetés keretében. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az ilyen megközelítés következményeivel. Az előírások nem ismerete káros. Még ha meg is kapja az A1-es nyomtatványt, ez nem jelenti azt, hogy legálisan dolgozhat Németországban. Ezért nagyon alaposan meg kell gondolni, hogy megéri-e elfogadni a kiküldetési program keretében történő munkavégzést, és elveszíteni a megszerzett jogokat és juttatásokat, valamint a Lengyelországban való legális tartózkodás jogát. Hasonló a helyzet Magyarországon is. Egyre több cég tervezi azt Magyarországon, hogy felveszik dolgozni a háború elől menekülőket, bár a többség megy tovább a nyugat-európai országokba. Nagyjából 7 ezer ember kért menedékes státuszt Magyarországon, egyelőre az ő esetükben van arra valós esély, hogy munkavállalóként jelenjenek meg idehaza.

Összefoglalva, az Európai Unió Európa Tanácsának határozata szerint nincs más legális módja annak, hogy Németországban kiküldött munkavállalóként munkát vállaljon, mint a Vander-Elst vízum megszerzése.

A kereskedelem mint legális munkaforma a gondozásban és ápolásban

A német munkaerőpiac azonban továbbra is befogadó és nyitott. A közelmúlt eseményei arra kényszerítették a német törvényhozókat, hogy olyan gyakorlati megoldásokat hozzanak létre, amelyek lehetővé teszik az ukránok számára, hogy legalizálják németországi tartózkodásukat vagy munkát vállaljanak. Mivel jogilag nem lehetséges Németországban más országból kirendelt munkavállalóként dolgozni, milyen alternatívái vannak az ukrán állampolgároknak?

A legegyszerűbb módja annak, hogy legálisan dolgozzon Németországban, ha legalizálja németországi tartózkodási helyét. A 2022. február 24. után Németországba érkezett ukrán állampolgárok németországi tartózkodási engedély iránti kérelmeit elsőbbséggel kezelik és feldolgozzák. Ezzel a tartózkodási engedéllyel Ön jogot szerez arra is, hogy Németországban jövedelemszerző munkát végezzen. Az ilyen kérelmet a lakóhely szerint illetékes menekültügyi hivatalhoz kell benyújtani. A hivatalban való személyes megjelenés szükséges, még akkor is, ha a kérelem online történik. Általában ez az eljárás több hetet vesz igénybe, de kivételes körülmények miatt az ukrán állampolgárok kérelmeit gyorsabban is el lehet bírálni, ráadásul díjmentesen.

A német munkaerőpiacra való sikeres beilleszkedés esélye elsősorban a német nyelvtudáson, valamint a szakmai képesítésen és tapasztalaton alapul. Azok, akik tudnak németül kommunikálni, és hajlandóak a megbízás időtartama alatt az ügyféllel együtt élni, széles választékuk van az otthoni ápolásban.

Németország reméli, hogy sok menekült hosszabb ideig marad. Már most is hiány van az idősödő népesség gondozóiból.

"Ha az Ukrajnából érkező ápolók úgy döntenek, hogy hosszabb ideig Németországban maradnak, és az otthoni ápolásban keresnek munkát, vagy folytatják a képzésüket, természetesen készen állunk arra, hogy a lehető leghamarabb segítsünk nekik" - magyarázza Simon Wenz, a Hausengel Holding AG ügyvezető igazgatója - "A németországi ápolók iránti kereslet még mindig nagyon magas".