<
Schliessen
Schliessen

Két világ között: Mária különleges ünnepi időszakot él át Németországban

Az ünnepi időszakban ápolóként dolgozni sokak számára kihívást jelent, különösen akkor, ha az otthonuktól távol dolgoznak. Mária, a Hausengel tapasztalt gondozója megosztja tapasztalatait arról, hogyan teszi az ünnepi időszakot saját családja nélkül is különleges és teljes értékűvé.

Mária szerint a karácsony előtti időszakban a német családokkal való munka egyedülálló lehetőséget nyújt a németországi kultúra és hagyományok megismerésére. "Bár nem lehetek a saját családommal, itt Németországban gyakran találok egy második családot és barátságos embereket, akik igazán nagyra értékelnek engem és azt, amit csinálok." Hangsúlyozza a kulturális csere fontosságát: "Megosztjuk egymással szokásainkat és hagyományainkat. Hozzájárulok a saját történeteimmel és receptjeimmel, cserébe pedig sokat tanulok a német karácsonyi hagyományokról - sok a hasonlóság, de a különbség is. Mindig van valami újdonság, amit el tudok mesélni, amikor hazaérek. Különösen szeretem a német karácsonyi vásárokat!"

Mária a közös tevékenységek fontosságát is hangsúlyozza: "Együtt díszítjük fel a karácsonyfát, süteményt sütünk és karácsonyi dalokat énekelünk. Nagyon sok csodálatos pillanat van, amit együtt élünk át. Ezek a tevékenységek nemcsak ünnepi hangulatot teremtenek, hanem mindkettőnk számára szórakoztatóak is. Ha az egészségem engedi, mindig igyekszem minél jobban bevonni az időseket. A megosztás az, ami sok embert felvirágoztat, és nagyon sokat lehet megosztani, különösen karácsonykor".

Annak ellenére, hogy távol van a saját családjától, Mária nem érzi magát egyedül az ünnepi időszakban. "Az emberek, akiket gondozok, a családommá válnak. Ott vagyunk egymásnak, és olyan közösséget alkotunk, amely egy kicsit megkönnyíti a távolságot az otthonomtól. WhatsAppon és videohívásokon keresztül látjuk egymást és beszélni is tudunk - én és a családom. Ez persze nem ugyanaz, mint a személyes találkozás, de segít abban, hogy kapcsolatban maradjunk".

Egy másik szempont, amelyet Mária kiemel, az anyagi oldal. “Az ünnepek alatt többet tudok keresni gondozóként Németországban. A többletjövedelem lehetővé teszi, hogy anyagilag támogassam a családomat, és a saját jövőmről is gondoskodjak. Az ünnepek után hosszabb szünetet tervezek, hogy a családommal tölthessek időt és regenerálódhassak.”

Mária az ünnepi időszak kihívásaiban lehetőséget lát arra, hogy javítson szakmai és pénzügyi helyzetén, miközben fenntartja a családjával való kapcsolatát. “Az áldozatok, amelyeket ilyenkor hozok, kifizetődnek, és a tapasztalat, amelyet szerzek, felbecsülhetetlen értékű. Ez egy befektetés a jövőmbe és a családom jövőjébe.”