Schliessen
Schliessen

Kedves gondozónk – kérjük, gyakorolja a fizikai távolságtartást, de azért maradjon kapcsolatban!

Hallottak már a „szociális távolságtartás”-ról? A kifejezés az utóbbi hetekben nagy népszerűségre tett szert, és a „görbe ellaposítása” mellett valóságos trenddé nőtte ki magát. Mit is jelent a „szociális távolságtartás”?

A szociális távolság fenntartásáról van szó. Az egészséges és potenciális fertőző személyek közötti kapcsolatok elkerülése érdekében a nagy összejövetelek alapvetőek tilosak.  A SARS-CoV-2 terjedésének lelassítása érdekében korlátozzuk a szociális kontaktusokat. A fertőzési számok gyors növekedésének visszaszorítása érdekében világszerte hoztak biztonsági intézkedéseket. 

Ennek érdekében az utazásokat korlátozták, és azt javasolják, hogy mindenki maradjon ott, ahol éppen tartózkodik. A Németországban dolgozó gondozók számára ez azt jelenti, hogy a megbízás helyén kell maradniuk, és ha szükséges, meg kell hosszabbítaniuk a megbízást, ha pedig valaki éppen szülőhazájában van – akkor otthon kell maradnia. Ez az eljárásmód ellenőrzött és hatékony, mivel a kórokozók terjedési útvonalai évek óta változatlanok. Akkor hát szociális elszigeteltségre vagyunk utalva? Nem!

A hosszan tartó izoláció nincs jó hatással pszichés állapotunkra. A gondozók ezzel nagyon is tisztában vannak, hiszen éppen az idős embereket fenyegeti szociális elszigetelődés, és nem csak krízisek idején. Baráti körük természetes okok miatt szűkebb. Ha körükben egészségügyi problémák által okozott mozgáskorlátozás is fennáll, nagyon szűkösek a lehetőségeik barátságaik és kapcsolataik ápolására.

Gyakorolja a fizikai távolságtartást

A „szociális izoláció” fogalma a szociális kontaktusok korlátozásának értelmében félrevezető lehet. Nem arról van ugyanis szó, hogy szociális kapcsolatainkat kellene korlátoznunk, hanem fizikailag kell egymástól távol maradnunk. A szakemberek és a WHO a „fizikai távolságtartás” fogalmának használatát ajánlják.

Nem szociálisan, hanem fizikailag kell egymástól távolságot tartanunk. Persze meg kell próbálunk megszokott rutinjainkat is megtartani, és lehetőleg úgy élni az életünket, mint korábban, természetesen a biztonsági intézkedések betartásával. Ezekben a nehéz időkben különösen fontos kapcsolataink ápolása, hogy érezzük, hogy tartozunk valahová, ugyanakkor fontos a fizikai távolság megtartása is. Az értékes szociális kapcsolatok segítenek a válság időszakának átvészelésében. Nem szabad magunkat elszigetelni másoktól, hanem fenn kell tartani a kapcsolatokat. A lengyelek megértik ezt, és különféle akciókban vesznek részt: védőmaszkokat varrnak, ingyenes ebédet visznek a túlterhelt orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak, segítenek az időseknek és a szomszédoknak. Ha fizikailag távol is vagyunk egymástól, azért még közel maradhatunk egymáshoz. Ez megerősít bennünket, és segít leküzdeni a nehézségeket. A physical distancing-ra vonatkozó további tudnivalók itt olvashatók.

 

Hogyan éljük túl ezt az időszakot – tippek gondozóink számára:

  • Ápolja kapcsolatait

A családdal és a barátokkal való kapcsolatok ápolása rendkívül fontos. Ezt a területet nem szabad elhanyagolni. Ez vonatkozik a Magyarországon maradt családtagokra és a többi Németországban dolgozó gondozóra, valamint a barátokra is. Jelenleg nem találkozhatunk egymással, és nem mehetünk el együtt szórakozni, de van mobiltelefonunk és ott vannak a közösségi oldalak is. Nagyon fontos, hogy támogassuk egymást. Akkor is közel maradhatunk egymáshoz, ha fizikailag távol is vagyunk egymástól. Kihasználhatjuk a technológia előnyeit – számos applikáció ingyenes: WhatsApp, Skype, Facetime, Zoom… És még ezeken kívül is rengeteg lehetőség van.

  • Tartsa magát távol a negatív hírektől

Ne nézzen folyton nyugtalanító híreket közlő hírműsorokat. Ezek csak növelik az aggodalmat. Ha folyamatosan szeretne tájékozódni, komoly és ellenőrzött forrásokból szerezze be az aktuális helyzettel kapcsolatos információkat. Ne terjesszen ellenőrizetlen híreket. Honlapunkon található egy összeállítás, ahol hiteles források találhatók.

  • A pozitív hozzáállás nagyon fontos

Ne aggódjon annyit. Ez nem segít. Minden rossz elmúlik egyszer. Gondoljon a jó dolgokra: tapasztalataira, az életében szerepet játszó emberekre, esélyeire, vagyontárgyaira. Gyakran éppen a rossz időkben válik egyértelművé, hogy mennyi mindenünk van, és mennyi mindenért lehetünk hálásak.  

  • Együtt túlélhetjük

Problémák felmerülése esetén is megpróbáljuk együtt megtalálni a legjobb megoldást. Semmi esetre sem szabad feladnunk. A legfontosabb, hogy maradjunk kapcsolatban egymással. Ön nincs egyedül. Ne feledje, hogy vannak olyan emberek, akik minden helyzetben támogatják Önt.

A Hausengel aktuális hírei
Betekintés a kulisszák mögé, hírek és események
Az összes újdonság

4 szövetségi államban feloldották a kötelező elkülönítést

Bajorországban, Hessenben, Baden-Württembergben és Schleswig-Holsteinben a pozitív korona tesztet követő izolálási kötelezettséget eltörölték. Ezt a lépést a tartományok a csökkenő fertőzési…

A Németországba utazókra vonatkozó korlátozások enyhítése

A Robert Koch Intézet szerint a koronavírus-fertőzések száma folyamatosan csökken. Május elején számos, a világjárvánnyal kapcsolatban bevezetett korlátozás ismét feloldásra került. A…

Változás a németországi előírásokban 2021. május 30-tól – COVID 19 teszt a továbbiakban nem szükséges

Németország Magyarországot a továbbiakban már nem sorolja a magas pandémiakockázatot jelentő országok közé. A Magyarországról történő beutazás előtti korona-teszt, valamint a kötelező karantén május…