Schliessen
Schliessen

Az epilepszia világnapja Magyarországon

Február 14-én Szent Bálint napján nem csak a szerelmesek ünnepelnek, hanem 1997 óta Magyarországon az epilepszia világnapjára is megemlékezünk.

A legrégebbi írásos emlék az epilepsziáról időszámításunk előtt 2000 körül jelenik meg egy babiloni táblán, ahol feljegyezték a betegség rohamait amit ma is ismerünk. Hippokratész mutatott rá, hogy az epilepszia az agy betegsége. A betegség agyi zavart okoz, ami visszatérő görcsrohamokra való hajlamot idéz elő és az agyban található agysejtek nagy erejű kisüléséből keletkezik. A hajlam lehet örökletes, de különböző balesetekből vagy fertőző betegségek utáni állapot következtében és születés előtti és alatti károsodások miatt is létrejöhet a tudatzavar. Az epilepsziának 30 különféle megjelenési formája van. Az gyermekek és serdülők 0,5% szenved epilepsziában. A leggyakoribb okok genetikai eredetűek, illetve a terhesség vagy a szülés során fellépő oxigénhiányos oxigénellátás. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a rohamokat gyakran nehéz felismerni. Ezek rángatózással, csettintéssel, rágással, karcsavarással vagy akár szemmozgással is észrevehetők. Néha ezeket félreértelmezik figyelmetlenségnek vagy "álmodozásnak" gondolják.

epilepszia

Körülbelül 500 000 embernek lehet epilepsziás rohama az élete során, és legalább 60 000 embert érint ma Magyarországon ez a betegség. Jelenleg modern és korszerű kezelésekkel és gyógyszerekkel akár a betegek 70 vagy 80% tünetmentesen élheti a mindennapjait.

Előfordulhat, hogy az idősgondozóink is találkoznak ezzel a betegséggel, esetleg egy orvosság mellékhatásaként is váratlanul rohama lehet a gondozottnak. Ebben az esetben semmiképp se essen pánikba, bármilyen borzasztó látvány. Ezek a legfontosabb tudnivalók roham esetén:

  • A beteg testi épségét védenünk kell a roham végéig. Òvatosan fordítsuk az oldalára, esetleg ha van párna a közelben akkor azt tegyük a feje alá.
  • Semmiféleképpen ne fogja le a beteget, ne tegyen semmit sem a szájába, nem fogja a nyelvét lenyelni. Hívjunk mentőt ha a roham először fordul elő, de akkor is ha tovább tart mint öt perc.

A témával kapcsolatban fontos információkat kaphat a §45c SGB XI szerinti idősgondozói tanfolyamunkon. Lehetősége van rá, hogy a kérdéseit az ambuláns szakápolóinkkal is megbeszélje, hogy szakszerű választ és felvilágosítást kapjon. Ha egyéb kérdése van, akkor kérem keresse személyes kapcsolattartóját.