<
Schliessen
Schliessen

Az Alzheimer Világnap alkalmából: Köszönet a gondozóknak

Az Alzheimer Világnap alkalmából szeretnénk külön köszönetet mondani Önöknek, ápolóknak. Az Önök mindennapi erőfeszítései a demenciában szenvedő emberek támogatására a legnagyobb elismerést érdemlik. Az Alzheimer-kór nem csak az egyént érinti, hanem azokat is, akik szeretettel gondoskodnak róluk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte körülbelül 50 millió ember szenved demenciában, amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. Ez a szám 2050-re várhatóan 152 millióra emelkedik. E riasztó adatok mögött azonban olyan emberi sorsok húzódnak meg, amelyeket nem lehet statisztikákkal megragadni.

A betegségben szenvedőkkel való együttélés során felmerülő kihívások azonban éppoly változatosak, mint maguk a betegek személyiségei. Meghatározzák őket az érintett személy személyisége, a betegség stádiuma, az élet külső körülményei, de a gondozók különleges képességei és gyengeségei is. Ezért az ezekre a problémákra adott megoldásoknak éppoly egyénieknek kell lenniük, mint az érintetteknek.

A tudás biztonságot ad

A betegséggel kapcsolatos ismeretek biztonságot nyújtanak a betegekkel való bánásmódban. Megelőzheti a csalódást, de a felesleges lemondást is. Az ápolóknak ezért a lehető legalaposabban kell tájékozódniuk a betegségről. A Hausengel Akadémiánk továbbképzéseinek keretében sok érdekességet tudhat meg a betegségről.

Alapvetően a demens betegeket úgy kell elfogadni, ahogy vannak. Ők nem tudnak megváltozni. Fontos, hogy felismerjük és tiszteletben tartsuk az érintettek igényeit és kívánságait. Ugyanakkor kerülni kell a kritikát és a felesleges dorgálást.

Fontos az is, hogy a betegség ellenére megőrizzük a függetlenséget. Ezért nem szabad minden feladatot elvenni a beteg embertől csak azért, mert az nehezebb, mint korábban, vagy mert kevésbé jól végzi. A ruházat egyszerűsítésével, a cselekvések egyes lépésekre való felosztásával és megfelelő segítség nyújtásával gyakran megőrizhető a függetlenség magas foka. Mindenképpen beszéljen erről a hozzátartozókkal!

A következetes, áttekinthető napi rutin, a szoba éjszakai megvilágítása megkönnyíti a betegek tájékozódását. A világos struktúra és a biztonságos környezet megteremtése fontos feltétele annak, hogy az érintettek jól érezzék magukat.

A demens emberekkel való bánásmód során is vegye figyelembe: A demens emberek sok viselkedése sok esetben a betegségre adott reakció. A tanácsadás és a tájékozódás hiánya szorongáshoz, merevséghez ragaszkodáshoz és a kérdések állandó ismétléséhez vezethet. Az agresszivitás és a dühkitörések a frusztráció vagy a túlterheltség, a depresszió és a visszahúzódás pedig az aktivitás és a bátorítás hiánya miatt alakulhat ki. Ha a mindennapi ápolás során ezzel szembesül, bátran fogadja el az alábbi tippeket:

Tippek a demens betegekkel való bánásmódhoz

  • Maradjon nyugodt és türelmes.
  • Legyen érzékeny a demenciában szenvedő személy érzéseire.
  • Teremtsen ismerős és strukturált környezetet.
  • Egyszerű nyelvezet és világos üzenetek használatával könnyítse meg a kommunikációt.
  • Ajánljon támogatást, de bátorítsa a függetlenséget is.
  • Beszéljen a családtagokkal a kihívásokról.
  • Legyen tisztában a saját korlátaival.

A Hausengelnél nagyon jól ismerjük a demens betegekkel való foglalkozás során felmerülő kihívásokat. Ambuláns ápolási szolgálatunk képzett gondozási tanácsadói szívesen támogatják Önt az ezzel kapcsolatos kérdésekben. Az Alzheimer Világnap szellemében – a Hausengel család nevében is - köszönjük elkötelezettségét!