Schliessen
Schliessen

A Hausengel is részt vesz a koronavírus elleni harcban

A koronavírus Németországra és Európára gyakorolt hatása különösen keményen érintik az ápolásra szoruló embereket. Annak ellenére, hogy a gondozási szektor helyzete jelenleg viszonylag stabil, az ápolásra szorulók, hozzátartozóik és a gondozók a rendkívül dinamikus helyzet miatt aggódnak a szektor jövőbeli szituációját illetően – és nagyobb támogatást várnak a politikától.

„Hát nem gyalázatos, hogy a nyilvános viták szinte kizárólag csak arról zajlanak, hogy a spárga hogyan lesz leszedve? Nem lenne sokkal fontosabb, hogy annak a csaknem 300.000 háztartás ellátásának biztosítása, amely kelet-európai gondozókat foglalkoztat?” - bosszankodik Juliane Bohl, a Hausengel Holding AG igazgatóságának tagja. A koronavírus okozta válság jelentős hatással bír a magánháztartásokban dolgozó, kelet-európai gondozókra is, valamint azokra a családokra, akik a gondozókat foglalkoztatják. A Hausengelnél jelenleg szerencsére még nem drámai a helyzet, ügyfeleinket képesek vagyunk kiszolgálni, de vannak olyan szolgáltatók a piacon, akik már megélhetési gondokkal küzdenek. Ha a helyzet tovább fokozódik, és gondozóinknak el kell utazniuk, de váltópartnereik nem utazhatnak be, az ambuláns ellátást nem lehet tovább biztosítani. „Az érintett családok kétségbe vannak esve, mivel gondozásra szoruló családtagjaik számára sem gondozót, sem ambuláns ápolási szolgáltatót sem találnak. És a kórházakban is felvételi stop van. Az ápolást átvevő családtagok máris túlterheltek, és az állam nem rendezkedhet be arra, hogy a család majd úgyis mindent megold.” - magyarázza Bohl az aktuális helyzetet. 

A Hausengel cselekvésre szólítja fel a politikát

A már fennálló és a még előttünk álló határlezárások miatt egyre kevesebb gondozó tud eljutni Németországba, vagy eleve el sem indul, mivel aggódik, hogy csak megnehezített körülmények között fog tudni visszajutni szülőhazájába. A Hausengel felszólítja a német kormányt, hogy mielőbb igyekezzen életközeli és gyors megoldást találni a munkavégzési szándékkal Németországba érkező gondozók számára. Függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek. Ehhez pedig nem elegendő a megfelelő engedély kiállítása. A gondozók közlekedési vállalatokra vannak utalva, mivel általában nem a saját gépkocsijukkal érkeznek Németországba. A Kelet-Európából érkező gondozók számára a személyszállítást Németországon belül és a határokon túl is biztosítani kell.

Emellett a gondozók védőfelszereléssel, például kesztyűvel, fertőtlenítőszerekkel és maszkokkal való ellátása is égetően fontos. A szükséges anyagok beszerzése jelenleg nehéz, vagy csak nagyon magas áron lehetséges. A védőeszközökkel tervezett központi ellátást nagyon fontos lenne kiterjeszteni a kelet-európai gondozókra is.

A gondozók a német egészségügyi rendszer számára elengedhetetlenül fontos munkát végeznek

Bohl utal a helyzet mielőbbi megoldásának fontosságára: „Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi helyzet nagy kihívások elé állítja a német kormányt. Mégis szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a gondozók jelentősen hozzájárulnak a németországi ambuláns ellátáshoz, mivel körülbelül 300.000 háztartás van erre az ellátási formára utalva. Ezt a számot még az ambuláns szolgáltatók sem képesek lefedni, épp ellenkezőleg. A külföldi munkavállalók őket is mentesítik, ami éppen a jelenlegi helyzetben alapvető fontosságú. „Éppen a jelenlegi helyzet mutatja, hogy a kelet-európai gondozók szignifikáns mértékben járulnak hozzá a németországi egészségügyi ellátáshoz.

A Hausengel által gondozott egyik család visszajelzése például remekül illusztrálja, hogy az ápolást átvevő családtagok hogyan érzik magukat ebben a helyzetben: „A politika éveken keresztül megkönnyebbülve vette tudomásul, hogy sok család privát ápolásban szeretné részesíteni idős családtagjait. Így a hivatalos idősotthonokat kisebb mértékben vették igénybe. Ezek a családok jelenleg magukra vannak hagyva. A lengyel és más nemzetiségű ápolók be- és kiutazását feltétlenül biztosítani kell! Emellett azoknak a családokra és pénzügyi támogatásukra is fel kell hívni a figyelmet, akik - akár a „lengyelek” segítsége nélkül is - egyedül kénytelenek gondozni idős családtagjaikat. Az idősotthonok jelenleg ugyanis szinte egyáltalán nem vesznek fel új lakókat. Ezeket a családokat anyagi támogatásban is kell részesíteni.”

A Hausengel tisztában van társadalmi és vállalati felelősségével

A Hausengel már hetekkel ezelőtt számos megelőző és biztonsági intézkedést hozott, hogy megfelelően tudjon reagálni a koronavírus okozta válság alakulására. „Gondozóink számára vészforgatókönyveket dolgoztunk ki. Gondozóink közül sokat tudatosan meghosszabbítják a megbízást, hogy hosszabb ideig Németországban maradhassanak. Elsősorban azért is, mivel rajtunk keresztül német magán egészségbiztosítással is rendelkeznek, amely természetesen fedezetet nyújt a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés kezelésre is. Mivel Hessenben, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Bajorországban több ambuláns ápolási szolgáltatóvállalatot is üzemeltetünk, megvan a szükséges szakmai kompetenciánk, és esetleges kérdések esetén, valamint poraktív felvilágosítással készséggel állunk gondozóink és a családok rendelkezésére” - mondja Bohl. A Hausengel munkatársai is home office-ra cserélték az irodát, hogy a gondozók és a családok kapcsolattartó személyeként egy lehetséges karantén esetén is elérhetők maradjunk. „Figyelemmel követjük a COVID-19 vírus elterjedésének kihatásait, valamint az illetékes egészségügyi és rendészeti hatóságok hivatalos állásfoglalásait és irányelveit. Számunkra az érintettek egészségének és az ellátás stabil fenntartása élvezi a legnagyobb prioritást. Ehhez azonban elsősorban politikai és strukturális keretfeltételekre van szükség. Éppen azok védelme érdekében, akik erre a leginkább rá vannak szorulva: az idős és ápolásra szoruló emberek érdekében van szükség gyors és egyszerű megoldásra” - foglalja össze a helyzetet Bohl.

A Hausengel aktuális hírei
Betekintés a kulisszák mögé, hírek és események
Az összes újdonság

4 szövetségi államban feloldották a kötelező elkülönítést

Bajorországban, Hessenben, Baden-Württembergben és Schleswig-Holsteinben a pozitív korona tesztet követő izolálási kötelezettséget eltörölték. Ezt a lépést a tartományok a csökkenő fertőzési…

A Németországba utazókra vonatkozó korlátozások enyhítése

A Robert Koch Intézet szerint a koronavírus-fertőzések száma folyamatosan csökken. Május elején számos, a világjárvánnyal kapcsolatban bevezetett korlátozás ismét feloldásra került. A…

Változás a németországi előírásokban 2021. május 30-tól – COVID 19 teszt a továbbiakban nem szükséges

Németország Magyarországot a továbbiakban már nem sorolja a magas pandémiakockázatot jelentő országok közé. A Magyarországról történő beutazás előtti korona-teszt, valamint a kötelező karantén május…