<
Schliessen
Schliessen

A gondozottak nemzetközi napja: Anita nézőpontja a Hausengelnél

Ezen a jeles napon szeretnénk elismerni elkötelezett háziangyaljaink és valamennyi gondozó munkatársunk fáradhatatlan munkáját és felbecsülhetetlen értékű hozzájárulását. Régóta tudjuk, hogy a gondozók mennyire nélkülözhetetlenek. Ez az egyik oka annak, hogy 2016-ban elindítottuk a gondozók nemzetközi napját. Évek óta kampányolunk a 24 órás gondozás nagyobb elismeréséért - nagyobb átláthatóságért, jogbiztonságért és minőségért.

Azt is szeretnénk, hogy az ápolóknak hangot adjunk. Ezért találkoztunk Anitával, és kértük hogy mondja el véleményét.

Kép: Anita (középen) és két Hausengel alkalmazott jól érezte magát az interjú alatt.

Az ápolóink jóléte különösen fontos számunkra. Meggyőződésünk, hogy személyes jólétük pozitív hatással van a munkájuk minőségére. Ha ők maguk is „jól vannak gondozva”, akkor teljes mértékben a fontos feladatuknak szentelhetik magukat. Ezért feltettünk neki néhány kérdést. Milyen érzés házi angyalnak lenni? Hogy érzi magát, és ez milyen kihívásokkal jár? A lengyel származású Anitával beszélgettünk, aki hat éve tagja a Hausengel családnak, és rendszeresen utazik Németországba időseket gondozni. 

Azt mondja: „A Hausengel kalandom hat évvel ezelőtt kezdődött, és még mindig élvezem. Mit is mondhatnék? Soha nem csalódtam.” Anita vidámnak és nyitottnak tűnik, sokat nevet, de azt is bevallja: „Az első megbízásom előtt - ez Erlangenben volt - nagyon féltem, nem titkolom. Nem tudtam, hogy el fogok-e tudni igazodni, alkalmas vagyok-e a megbízásra, hogy bárki is elégedett lesz-e a munkámmal, ráadásul nem beszéltem jól németül. A német nyelv azonban nem bizonyult olyan nagy problémának. Szerencsére. Lassú beszéddel, kézzel és lábbal ment ez.“

Gondozónak lenni nem mindig könnyű. Távol vagy az otthonodtól, és a gondozottak gyakran betegek vagy fogyatékkal élnek. De e kihívások ellenére a gondozók kiteljesedhetnek a megbízásukban és értékes hozzájárulást nyújthatnak mások jólétéhez. „A legfontosabb dolog ezen a területen az, hogy az ember a szívét-lelkét beleadja. Csak legyél kedves, állj fel mosolyogva, légy barátságos, és ne felejtsd el, hogy értük (a gondozottakért) vagyunk ott, hogy az ő idejükről van szó, és arról, hogy hogyan használjuk ki” - mondja Anita. Ennek ellenére néha nem könnyű számára elszakadni a saját családjától. Különösen az olyan ünnepeken, mint a karácsony. „Őszintén meg kell mondanom, hogy jobban szeretem a rövid megbízásokat. Akkor nem olyan nehéz hiányozni, könnyebb. Bár manapság, a 21. században, a sok telefonnal és üzenettel könnyebb a kapcsolattartás. Így ez is kezelhető, és a vágyakozás talán nem olyan erős”. 

Miért tudja ajánlani a Hausengelt? „A Hausengelt eredetileg egy barátom ajánlotta nekem. Mindig is jó volt a kapcsolatom a céggel: gondoskodnak arról, hogy időben megkapjam a fizettségem, profi és barátságos munkatársaik vannak, akikre mindig számíthatok" - mondja. Különösen nagyra értékeli azonban a függetlenséget: „Magam dönthetem el, hogy milyen hosszú vagy rövid időre megyek Németországba. Rajtam múlik.  Nem cserélném el a Hausengelt más cégre, és ajánlom mindenkinek, akit érdekel, hogy legalább próbálja ki”.

És Anita ugyanúgy látja, mint mi - a név mindent elmond: „Különösen tetszik a cégnév - Hausengel olyan, mint egy »angyal a házban«. Mi pontosan ilyenek vagyunk (a gondozottak számára), az angyalok, akik gondoskodnak arról, hogy minden nap mosoly jelenjen meg az arcukon, hogy örömöt árasszunk szét, hogy úgy érezzék, törődünk velük, hogy jól és boldogok legyenek.”

Szeretnénk megköszönni Anita őszinte szavait, nyitott és pozitív természetét, és nagyra értékeljük a velünk való együttműködését. Világossá teszi, hogy milyen értékes munkát végez a világon minden gondozó, és milyen pozitív hatással vannak mások életére.