Történetünk - Doris Wenz elbeszélése alapján

Az első Hausengel édesapám lengyel ápolója volt, most pedig mi adjuk tovább tapasztalatainkat és tudásunkat mindazoknak a családoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek és segítségre szorulnak.

Egy telefonos beszélgetés után, 1200.00 német márka közvetítői díj ellenében, egy németül jól beszélő asszonyt ígértek nekünk. Az asszonynak 1.000,00 német márka lett volna a havi fizetése. Abban a reményben, hogy megfelelő segítségre találtunk, férjem Berlinbe utazott, ami kb. 500 km távolságra van tőlünk.

Megbízható betegápoló keresése

 

A közvetítői díj „átadására” és a megígért hölgy „átvételére” kapkodva került sor egy parkolóban. Miután a közvetítő megkapta a pénzét, már el is tűnt, a férjem pedig egyedül maradt az asszonnyal. Sajnos hamar rájött, hogy nyelvismerete egyáltalán nem volt jó, alig értett és beszélt valamit németül. A hölgy másnap saját költségünkre visszautazott Lengyelországba.

A következő hölgy egyelőre ígéretesebbnek tűnt, azonban pár hét elteltével kiderült, hogy alkoholproblémákkal küzd. Hasonló módon a többi próbálkozásunk sem sikerült arra vonatkozóan, hogy telefonos újsághirdetéseken keresztül megfelelő ápolószemélyt találjunk.

A sok kudarc ellenére is egyértelmű volt számunka, hogy nem adjuk be édesapánkat ápolási intézménybe. Szerettem volna számára megadni a lehetőséget, hogy utolsó éveit ismert, megszokott környezetben, mégpedig családja körében tölthesse. A mindennapi rituálék, mint például a lefektetés édesanyám segítségével, rávilágítottak arra, hogy mekkora örömöt jelentett édesapám számára az otthoni ápolás. Mindketten békésen zárták a napot és tértek nyugovóra. Sok nyugalommal, türelemmel és meghitt szavakkal, éjszaka is meg tudtam nyugtatni néha riadttá vált édesapámat. Csak akkor fordult a kocka, amikor egy nowogardi lengyel közvetítő hölggyel vettük fel a kapcsolatot és általa egy jó lengyel beteggondozóra találtunk.

Fiam, aki jogot tanult, gyorsan egyértelművé tette a számomra, hogy teljes mértékben ellenzi, hogy a beteggondozót feketén foglalkoztassuk.

Ezért elkezdett lehetőségek után kutatni, hogyan lehetne őt legálisan foglalkoztatni. Miután megtalálta a megoldást és lengyel ápolónkat szabályszerűen bejelentettük a hatóságoknál, sikerült édesapám gondozására és ápolására szeretetteljes támogatást megvalósítanunk.

Ezt követően további támogatásra szoruló és megfelelő beteggondozót kereső család is kifejezte érdeklődését. Segítettünk nekik, és így alakult meg a Hausengel Betreuungsdienstleistungen GmbH.

Doris WenzDoris Wenz