Schliessen
Schliessen

10 koronavírus elleni védőintézkedésünk

A gondozók és családok gondtalan együttéléséért

 1. A Corona-vírus ideje alatt is segítséget és szakszerű tanácsadást nyújtunk Önnek. Figyelembe vesszük a törvény által előírt higiéniai és viselkedési szabályokat.

 2. A lehető legnagyobb biztonság érdekében támogatjuk gondozóinkat és ápolóinkat az oltási időpontok szervezésében.

 3. A Hausengel minden higiéniai és védelmi intézkedést a szigorú törvényi előírásoknak megfelelően hajt végre, amelyeket franchise-rendszerünk és képzett ápolószemélyzetünk kivitelez.

 4. Minden Hausengel gondozó rendszeresen tájékoztatást kap és oktatásban részesül saját anyanyelvén, ideértve a magyart is, a következő témákban:

  • Németországba történő belépés szabályai és karanténra vonatkozó kötelezettségek
  • Magatartási és higiéniai intézkedések a vírusfertőzések ellen
  • Védőmaszkok használata
  • Magatartás a mindennapi gondozásban
  • Magatartás gyanú esetén
  • Általános jogi rendelkezések és ajánlások
  • Naprakész információk az RKI-tól, a BMG-től, a Szövetségi Külügyminisztériumtól, egyesületeinktől és a WHO-tól
 1. Valamennyi Hausengel-gondozót szájat és orrot elfedő maszkkal látunk el, mielőtt megérkeznek a családhoz. Az érkezés és távozás a törvényi magatartási és higiéniai szabályok szigorú betartásával történik.
 2. További intézkedésekről, mint például az indulás előtti koronatesztről, a gondozókkal proaktív módon meg lehet állapodni.
 3. Vészhelyzet esetén a hét minden napján, a nap 24 órában - 24/7 -, telefonon elérhetőek vagyunk franchise-vevőink és családtagjaink számára. Gondozóink a speciálisan beállított WhatsApp szolgáltatásunkat is igénybe vehetik. 
 4. Kérésre a Hausengel támogatja családjait és gondozóit az egészségügyi hatóságokkal, egyéb hatóságokkal és más intézményekkel való kommunikációban.
 5. Minden Hausengel gondozó rendelkezik egészségbiztosítással, amely a koronavírus fertőzésre is kiterjed.
 6. Ha egy ügyfél további intézkedéseket és elképzeléseket szeretne megvalósítani a háztartásában, a Hausengel szívesen nyújt támogatást mindkét szerződő fél számára az írásbeli megállapodásához.
Aktuális hírek a koronavírusról
Információk gondozók részére
További információk

4 szövetségi államban feloldották a kötelező elkülönítést

Bajorországban, Hessenben, Baden-Württembergben és Schleswig-Holsteinben a pozitív korona tesztet követő izolálási kötelezettséget eltörölték. Ezt a lépést a tartományok a csökkenő fertőzési…

A Németországba utazókra vonatkozó korlátozások enyhítése

A Robert Koch Intézet szerint a koronavírus-fertőzések száma folyamatosan csökken. Május elején számos, a világjárvánnyal kapcsolatban bevezetett korlátozás ismét feloldásra került. A…

Változás a németországi előírásokban 2021. május 30-tól – COVID 19 teszt a továbbiakban nem szükséges

Németország Magyarországot a továbbiakban már nem sorolja a magas pandémiakockázatot jelentő országok közé. A Magyarországról történő beutazás előtti korona-teszt, valamint a kötelező karantén május…

Németországi beutazási szabályozás a SARS-COV-2 / COVID-19 koronavírusra vonatkozóan

Állapot: 2022. június 1.

 • 2022. június 1-jétől a Németországba belépő személyeknek már nem kell igazolniuk, hogy a Corona elleni védőoltást megkapták, abból felépültek vagy negatív lett a tesztjük.
 • Kivétel: Beutazás egy vírusvariáns területről. Itt továbbra is a meglévő szigorú beutazási, bejelentkezés és karanténszabályok érvényesek. A vírusvariánsok aktuális területei megtalálhatók a Robert Koch Intézet honlapján.
 • A WHO által elismert valamennyi oltás mostantól a védőoltás bizonyítékának számít. Ezek közé tartozik például a kínai gyártóktól származó Sinova, Sinopharm vagy Coronavac, illetve az indiai gyártótól származó Covaxin.

Amit az utazása előtt tudnia kell

Magatartási és higiéniai szabályok a vírusfertőzések megelőzése érdekében

A koronavírus elterjedése a hírekben jelenleg nagyon aktuális téma. Mi is szeretnénk Önöket érzékenyíteni erre a témára. Ezért a mi szemszögünkből higgadtan, arányosan és a helyzetnek megfelelőn kell cselekedni.

Kérjük Önöket, hogy a vírusfertőzések elleni védelemre vonatkozó higiéniai szabályokat tartsák be (ez nemcsak a koronára vonatkozik):

Kézmosás és a kéz távoltartása az arctól

A vírusok gyakran a kéz útján terjednek (például kézfogáskor). A kórokozó a szem, az orr vagy a száj megérintésekor rákerül a nyálkahártyára, így a vírus bekerülhet az érintett személy szervezetébe. Ezért a gyakori és alapos kézmosás fontos védelmet jelent a vírusfertőzések ellen. Emellett körülbelül 30 másodpercig szappannal kell alaposan megtisztítania kezét, az ujjak között is. Emellett kerülni kell, hogy kezével megfogja az arcát, megérintse a szemét, az orrát vagy a száját.

Higiénikus köhögés és tüsszentés

Mivel a kézhigiénia a vírus elleni védelem szempontjából ennyire fontos, ne a kézükbe, hanem a könyökhajlatukba tüsszentsenek vagy köhögjenek. Ezenkívül köhögéskor vagy tüsszentéskor tartsanak megfelelő távolságot az Önök körül állóktól. A használt papírzsebkendőket azonnal dobják a szemetesbe, majd kezüket alaposan tisztítsák meg.

A tünetek figyelése és betegség esetén az otthonmaradás

A kezdődő vírusfertőzés jele a hirtelen felszökő láz, az erős betegségérzet, a köhögés és a végtagfájdalom. Ha ezek a tünetek fellépnek, azonnal konzultáljon orvosával. A saját egészségének elősegítése érdekében és azért, hogy másokat ne „terheljen” vírusokkal, a megfázást, az influenzát és az egyéb vírusos megbetegedéseket otthon kell kikúrálni. Ennek során lehetőleg kerülni kell a családtagokkal és másokkal való szoros érintkezést, hogy megóvjuk őket egy lehetséges vírusfertőzéstől.

A zárt tereket rendszeresen szellőztetni kell

Annak érdekében, hogy a vírusok száma a zárt térben csökkenjen és megakadályozzuk, hogy a száj- és az orr nyálkahártyája kiszáradjon, és ezzel „fogékonyabbá” váljon, naponta többször tíz percig célszerű szellőztetni.

A COVID-19 elleni óvintézkedések és a fertőzés megelőzése

Ebben a videóban bemutatjuk Önöknek a koronavírus elleni óvintézkedéseket és a fertőzés megelőzését elősegítő intézkedéseket.

 

Tudnivalók a védőmaszkok használatáról

-

2020. április 27-től egész Németországban kötelező lesz maszkot viselni a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben. A saját kezűleg varrt maszk vagy a szájat és a nyakat egyaránt eltakaró sál vagy kendő is megfelelő. Az ajánlott higiéniai szabályok következetes betartása mindig a lehetséges megfertőződés elleni leghatékonyabb védelem. A védőmaszkok ezek kiegészítéseként használhatók. Különféle maszkok léteznek.

Ha nyilvános helyen tartózkodik (bevásárlás, tömegközlekedés), kötelező az orvosi száj- és orrtakaró maszk (FFP2 vagy műtéti maszk) viselése.

 

A védőmaszkok helyes viselése

Orvosi száj-orrvédő maszk (MMN) vagy sebészi (OP) maszk: Ezeket elsősorban az egészségügyben, például háziorvosi rendelőkben, klinikákon vagy a gondozási szektorban használják. Képesek megakadályozni a nyálban és a kilélegzett levegőben található cseppek terjedését, és elsősorban a másik ember (mások) védelmét szolgálják.

Részecskeszűrő félmaszkok (filtering face piece, FFP-maszkok): Ezeket elsősorban olyan munkahelyeken használják, ahol a levegőben az egészségre ártalmas anyagok vannak. A maszk visszatartja a vírusokat, így képes megvédeni viselőjét a megfertőződéstől (saját védelem). Az FFP-maszkoknál 3 védelmi fokozat létezik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Robert Koch Intézet (RKI) az egészségügyi területre legalább a 2. védelmi szintet ajánlja.

A száj-orr eltakarására alkalmas eszköz (community maszk): Ez lehet például saját készítésű textilmaszk. Ez ugyan a viselője számára nem nyújt igazolt védelmet, azonban a sebészi maszkokhoz hasonlóan hozzájárulhat ahhoz, hogy a cseppek visszatartása révén mások megfertőzésének kockázatát csökkentsék (az embertársak védelme).

A különféle maszkok védelmi funkciójáról, valamint áttekintéséről például a Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (Német Gyógyszer- és Gyógytermék-intézet) honlapján, a bfarm.de oldalon találhatók további információk.

A védőmaszkok helyes viselése:

A védőmaszk csak abban az esetben hatékony, ha jól van feltéve. A maszkot a mellékelt útmutatóban foglaltak szerint kell felhelyezni. Az alábbiakat is be kell tartani:

 • Egy maszkot csak egy személy viseljen.
 • A védőmaszk felhelyezése előtt gondosan mosson kezet (legalább 20-30 másodpercig szappannal. Tipp: Ha kétszer elénekli a „Happy Birthday to you“ kezdetű dalt, az nagyjából ennyi idő – ennyi ideig kell a kezét a víz alá tartania.)
 • A maszk felhelyezésekor ügyeljen arra, hogy az orra és a szája az álláig legyen eltakarva, és a maszk szélei lehetőleg simuljanak az archoz.
 • Viselés közben igyekezzen elkerülni a maszk megérintését vagy arrébb csúsztatását.
 • A védőmaszk levételekor lehetőleg ne érintse meg a külső oldalát, mivel ott kórokozók lehetnek. Az oldalszegélynél vagy a zsinórnál fogva, óvatosan vegye le.
 • A maszk levétele után alaposan mosson kezet.

A védőfelszerelés (RKI) fel- és levételére vonatkozó további tudnivalók ezen a linken találhatók.


A gondozási mindennapokban való magatartással kapcsolatos útmutató

Az ápolásra és gondozásra szoruló emberek azok közé tartoznak, akikre különösen oda kell figyelni. Az idős, gyenge immunrendszerű, más betegségekben is szenvedő emberek esetében a koronavírus súlyos lefolyású is lehet. Ezért az ápolásra és gondozásra szoruló emberek védelme a legfontosabb prioritás. A gondozási mindennapokban követendő magatartásra vonatkozóan adott tudnivalóink célja, hogy segítsenek eligazodni, és hogy hozzájáruljanak a további elterjedés kontroll alatt tartásához.

 • Ha lehet, igyekezzenek elkerülni, hogy hozzátartozóként meglátogassák ápolásra szorulókat, családtagjukat, vagy a látogatásokat korlátozzák a minimális szintre. Először is gondolkodjanak el rajta, hogy a látogatás feltétlenül szükséges-e, és az esetleg már betervezett látogatásokat mondják le.
 • Ha a látogatás nem elkerülhető: Ügyeljenek arra, hogy aki a lakásba belépett, minden magatartási és higiéniai intézkedést tartson be.
 • Az esetleges bevásárlások esetén kérjenek házhozszállítást. Hozzátartozóként a bevásárlást Önök is elintézhetik. Ügyeljenek azonban arra, hogy átadáskor lehetőleg ne kerüljenek kapcsolatba se az ápolásra szoruló személlyel, se az ápolóval. Beszéljenek meg például egy fix helyet, ahová Önök leteszik a bevásárlószatyrot, és ne lépjenek be a lakásba.
 • Az ápolásban érintett személyek ne vegyenek részt nyilvános eseményeken.
 • Az ápolásra szorulók, a hozzátartozók és a gondozók ne utazzanak tömegközlekedési eszközökön.
 • Őrizzék meg nyugalmukat, és ne hagyják, hogy eluralkodjon Önökön a pánik. Az otthoni ápolási szituáció a gondozónak is nagyobb védelmet biztosít, mint az, ha most hazautazik és tömegközlekedési eszközöket használ. Beszéljék le a hazautazásról.

Gyanú esetén Önök így viselkednek helyesen

 • Ha volt kapcsolatuk fertőzött személlyel, telefonon haladéktalanul forduljanak az illetékes egészségügyi hatósághoz – akkor is, ha nincsenek tüneteik. Az illetékes egészségügyi hatóságok a Robert Koch Intézet honlapján találhatók: https://tools.rki.de/PLZTool/ 
 • Tünetek vagy érintett területről való visszatérés esetén hívják fel orvosukat vagy a sürgősségi ügyeletet a 116 117-es telefonszámon. Adjanak az orvosnak pontos leírást a tünetekről, azokról a személyekről, akivel a megbetegedett személy esetleg érintkezhetett vagy az érintett országokban való tartózkodásáról.
 • Kerüljék a másokkal való érintkezést.
 • Mivel a lehetséges megfertőződéstől a betegség első tüneteinek megjelenéséig akár 14 nap is eltelhet, a legkisebb gyanú esetén is maradjanak otthon vagy dolgozzanak otthonról mindaddig, amíg ez az idő le nem telt.

És kérjük Önöket: Haladéktalanul tájékoztassanak bennünket, ha fertőzésről vagy gyanús esetről van tudomásuk, hogy megfelelően reagálhassunk!

Mit jelent a 3G vagy a 2G szabály?

Mit jelent a 3G vagy a 2G szabály?

Az úgynevezett 3G szabály „oltott, védett, tesztelt” kifejezést jelenti. Aki nincs beoltva, vagy nem esett át a víruson és nem rendelkezik védettségi igazolással, ebben az esetben negatív gyorstesztet (24 óránál nem régebbi) vagy negativ PCR- tesztet (48 óránál nem régebbi) kell bemutatnia. Egyes államokban és régiókban a 2G szabályt szigorításként vezették be az egészségügyi rendszer és a fertőzések elleni védelem érdekében: A 2G szabály azt jelenti, hogy „oltott vagy gyógyult”, ezt védettségi igazolással, vagy oltási igazolással kell bizonyítani.

Mikor és hogyan oltathatom be magam?

Mikor és hogyan oltathatom be magam?

 • Európában a COVID-19 elleni védőoltás 2020 decemberétől kezdődött meg. A nemzeti oltásprogram célja, hogy egy biztonságos és hatékony védőoltást biztosítson a legveszélyeztetettebb rétegnek. Időközben a védőoltás mindenki számárá elérhető lett. Az egészségügyi minisztérium honlapján megnézheti, hogy mikor és hol kaphatja meg az oltást. Jelenleg a védőoltás azok számára, akik a 24 órás idősgondozásban dolgoznak nem feltétel csak sürgősen ajánlott.
 • Bizonyos körülmények között az idősgondozók Németországban is megkaphatják a védőoltást. Feltétele jelenleg, hogy a gondozó az ápolásra szoruló 70 év feletti idős ember, vagy szellemi fogyatékkal élő (pl. demencia), Down-szindrómás, szervátültetésen átesett gonozott stb. egyedüli érintkező személye. Ezenfelül rendelkeznie kell németországi biztosítással (ami természetesen a Hausengelnél biztosítva van). Azt ajánljuk az idősgondozóinknak, hogy a gondozásra szoruló személyt kísérjék el az oltóközpontba és azonnal kérjék a védőoltást, mint a gondozott egyedüli érintkező személye.
Hogyan lehet védekeznem?

Hogyan lehet védekeznem?

 • Az influenza és más "egyszerű" meghűlések kezeléséhez hasonló egyszerű módszerekkel lehet védekezni: tüsszentsen vagy köhögjön a könyökhajlatába, mosson rendszeresen kezet és kerülje a kézfogást, valamint lehetőleg tartson mindenkihez legalább 1-2 méteres távolságot. „A fertőzések megelőzése: a 10 legfontosabb higiénés javaslat“ a Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (a német országos egészségügyi felvilágosító központ, BZGA) kiadásában
 • Kérjük, hogy korlátozza a szociális kapcsolatokat ápolási és gondozási feladatain kívül a lehető legalacsonyabb szintre. Lehetőség szerint korlátozza szociális kapcsolatait a közvetlen családi környezetében élő személyekre.
Mi a teendőm, ha betegnek érzem magam?

Mi a teendőm, ha betegnek érzem magam?

 • Pillanatnyilag megkülönböztetett óvatosság ajánlatos. Maradjon otthon, ha heveny légúti megbetegedés tüneteit tapasztalja és haladéktalanul tájékoztassa az Ön által gondozott és ellátott személy családját. Ez vonatkozik az "egyszerű" meghűlések esetére is. Amennyiben Ön munkaközvetítő ügynökség útján került Németországba, haladéktalanul tájékoztassa az ügynökséget.
Mi a teendőm, ha köhögök, kapar a torkom, lázam van, náthás vagyok, esetleg hasmenésem van?

Mi a teendőm, ha köhögök, kapar a torkom, lázam van, náthás vagyok, esetleg hasmenésem van?

 • Hívjon fel telefonon egy háziorvosi rendelőt. Amennyiben az Ön háziorvosa nem elérhető, hívja fel az egész Németországban elérhető betegellátó szolgálat sürgősségi telefonszolgálatát (Hotline), ennek telefonszáma 116 117. Számos körzet rendelkezik speciális korona sürgősségi telefonszolgálattal (Corona-Hotline) is.
 • Kérjük, tájékoztassa a munkaközvetítő ügynökséget, illetve az Ön által gondozott/ellátott személy családját is a tünetekről. Az ügynökség/család támogatja Önt, amennyiben nem beszéli jól a német nyelvet.
 • Fontos: veszélyhelyzetben – például heveny légszomj esetén – hívja a 112-es telefonszámot. A gondozást és ápolást azonnal meg kell szakítani. Tájékoztassa a munkaközvetítő ügynökséget, illetve az Ön által gondozott/ellátott személy családját, akik gondoskodnak majd a gondozás, illetve ápolás pótlásáról.
Mi a teendőm, ha közeli kapcsolatba kerültem egy COVID-19 vírustól megbetegedett személlyel, de nem tapasztalok tüneteket?

Mi a teendőm, ha közeli kapcsolatba kerültem egy COVID-19 vírustól megbetegedett személlyel, de nem tapasztalok tüneteket?

 • Haladéktalanul tájékoztassa telefonon a közegészségügyi hivatalt. Ott megbeszélik Önnel a további követendő eljárást.
 • Az Ön esetében illetékes közegészségügyi hivatal megtalálható a Robert Koch Intézet weboldalán.
 • Amennyiben Ön a Robert Koch Intézet által kockázatosnak ítélt területen, illetve Németországban valamelyik különösen érintett vidékén tartózkodott, még abban az esetben is kerülje a nem feltétlenül szükséges kapcsolatokat, ha nem tapasztal betegségre utaló tünetet és lehetőség szerint maradjon is otthon. A Robert Koch Intézet alább megadott weboldalán tájékozódhat arról, melyek a kockázatosnak ítélt vidékek.
 • Kérjük, tájékoztassa a munkaközvetítő ügynökséget, illetve az Ön által gondozott/ellátott személy családját is. Az ügynökség/család támogatja Önt, amennyiben nem beszéli jól a német nyelvet.
Házi karanténba kell vonulnom, ha beutazom Németország területére?

Házi karanténba kell vonulnom, ha beutazom Németország területére?

Azok a kelet-európai gondozók, amelyek Németország területére utaznak egy gondozási megbízás ellátása érdekében nem kell, hogy kéthetes, házi karanténba vonuljanak. A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint ezek a személyek a Musterverordnung §3 (1) 2. alá esnek:

§ 3 A házi karanténra vonatkozó szabályok alóli felmentések

(1) 1 paragrafus § 1 bekezdés 1 cikkely 1 nem esnek a szabályzás alá azok a személyek

2. amelyek tevékenysége a követező szektor érdekében történik

a. Az egészségügyi rendszer fenntartásához elengedhetetlenül szükséges

Az Európai Bizottság hasonlóan elengedhetetlenül szükségesnek tartja a német háztartások esetén a kelet-európai gondozók tevékenységét: „Betreuungspersonal für ältere Menschen“. Ennek következtében a szerződéssel rendelkező beutazó külföldi gondozók felmentést kapnak a házi karanténra vonatkozó szabályzás alól. A hazautazás esetén azonban különböző szabályzások lehetnek érvényben.

Elkaphatom-e a fertőzést az általam ápolt személyektől?

Elkaphatom-e a fertőzést az általam ápolt személyektől?

 • Ápolás közben a javasolt minimum 1-2 méteres távolság általában nem betartható. A fertőzés veszélye minden esetben fennáll, ha az emberek szoros közelségbe kerülnek egymással. Kérjük, tartsa be a következő általános szabályokat: tüsszentsen vagy köhögjön a könyökhajlatába, mosson rendszeresen kezet és kerülje a kézfogást. Kérjük, tartsa be a 10 legfontosabb higiénés ajánlást. „A fertőzések megelőzése: a 10 legfontosabb higiénés javaslat“.
A magyar ápoló személyzet előtt zárva vannak a határok?

A magyar ápoló személyzet előtt zárva vannak a határok?

 • Magyarország területére történő beutazás csak magyar állampolgárok és magyar tartózkodási engedéllyel és állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, az európai gazdasági térségből érkező állampolgárok részére megengedett. Szlovénia és Ausztria felé a schengeni belső határ átkelőhelyein határellenőrzés lépett életbe. A Magyarországról történő kiutazás Ausztrián keresztül egyénileg közúton és vasúton lehetséges, a budapesti repülőteret még nem zárták le. A magyar hatóságok a Németországból történő beutazást követően 14 napos házi karantént javasolnak. Amennyiben a határellenőrzés során a betegség tünetei kimutathatók, elrendelhető egy 14 napos karatén.
Mi a teendőm, ha visszaérkeztem a hazámba és ezután észlelem a koronavírus fertőzést?

Mi a teendőm, ha visszaérkeztem a hazámba és ezután észlelem a koronavírus fertőzést?

 • Kérjük, kövesse a hazájában erre az esetre érvényes utasításokat.
 • Tájékoztassa megbetegedéséről az Önt Németországba kiközvetítő ügynökséget, illetve a az Ön által Németországban gondozott/ellátott személy családját.

A következő adatok a 2020. 03. 24-i állapotot tükrözik. A napi aktualizálások miatt azonban lehetségesek a változások. Kérjük, tájékozódjék a német Külügyminisztérium (Auswärtiges Amt) honlapján. vagy figyelje az adott országban a mindenkor aktuális utazási útmutatókat.

Forrás: https://www.zusammengegencorona.de/informieren/information-for-foreign-careworkers/

További linkek

Kérjük Önöket, hogy Önök is rendszeresen tájékozódjanak a hivatalos oldalakon, amelyek folyamatosan frissülnek, és a fejleményekről naprakész információkkal szolgálnak.

A vírussal kapcsolatos, központi információs oldal:

https://koronavirus.gov.hu/

 

Németországi be- és kiutazással kapcsolatos aktuális információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

 

Válaszok a koronavírussal kapcsolatban gyakran feltett kérdésekre:

https://www.infektionsschutz.de/coronavirus-sars-cov-2.html

           

A vírussal kapcsolatos aktuális fejlemények és háttér-információk:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus

 

További hátterek, becslések és a pontos magatartási és higiéniai szabályok betartása:

https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html

 

További információk utazóknak és németek hazahozatala:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/-/2296762

 

Aktuális információk és fejlemények angol nyelven:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 

 

Innen letölthető a 10 legfontosabb higiéniai útmutatót tartalmazó áttekintés.
Kiadja a Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (Német Egészségügyi Felvilágosító Központ).
Forrás: https://www.infektionsschutz.de/­mediathek/­infografiken.html