Magatartási és higiéniai szabályok a vírusfertőzések megelőzése érdekében

A koronavírus elterjedése a hírekben jelenleg nagyon aktuális téma. Mi is szeretnénk Önöket érzékenyíteni erre a témára. Ezért a mi szemszögünkből higgadtan, arányosan és a helyzetnek megfelelőn kell cselekedni.

Kérjük Önöket, hogy a vírusfertőzések elleni védelemre vonatkozó higiéniai szabályokat tartsák be (ez nemcsak a koronára vonatkozik):

Kézmosás és a kéz távoltartása az arctól

A vírusok gyakran a kéz útján terjednek (például kézfogáskor). A kórokozó a szem, az orr vagy a száj megérintésekor rákerül a nyálkahártyára, így a vírus bekerülhet az érintett személy szervezetébe. Ezért a gyakori és alapos kézmosás fontos védelmet jelent a vírusfertőzések ellen. Emellett körülbelül 30 másodpercig szappannal kell alaposan megtisztítania kezét, az ujjak között is. Emellett kerülni kell, hogy kezével megfogja az arcát, megérintse a szemét, az orrát vagy a száját.

Higiénikus köhögés és tüsszentés

Mivel a kézhigiénia a vírus elleni védelem szempontjából ennyire fontos, ne a kézükbe, hanem a könyökhajlatukba tüsszentsenek vagy köhögjenek. Ezenkívül köhögéskor vagy tüsszentéskor tartsanak megfelelő távolságot az Önök körül állóktól. A használt papírzsebkendőket azonnal dobják a szemetesbe, majd kezüket alaposan tisztítsák meg.

A tünetek figyelése és betegség esetén az otthonmaradás

A kezdődő vírusfertőzés jele a hirtelen felszökő láz, az erős betegségérzet, a köhögés és a végtagfájdalom. Ha ezek a tünetek fellépnek, azonnal konzultáljon orvosával. A saját egészségének elősegítése érdekében és azért, hogy másokat ne „terheljen” vírusokkal, a megfázást, az influenzát és az egyéb vírusos megbetegedéseket otthon kell kikúrálni. Ennek során lehetőleg kerülni kell a családtagokkal és másokkal való szoros érintkezést, hogy megóvjuk őket egy lehetséges vírusfertőzéstől.

A zárt tereket rendszeresen szellőztetni kell

Annak érdekében, hogy a vírusok száma a zárt térben csökkenjen és megakadályozzuk, hogy a száj- és az orr nyálkahártyája kiszáradjon, és ezzel „fogékonyabbá” váljon, naponta többször tíz percig célszerű szellőztetni.

A COVID-19 elleni óvintézkedések és a fertőzés megelőzése

Ebben a videóban bemutatjuk Önöknek a koronavírus elleni óvintézkedéseket és a fertőzés megelőzését elősegítő intézkedéseket.

 


A gondozási mindennapokban való magatartással kapcsolatos útmutató

Az ápolásra és gondozásra szoruló emberek azok közé tartoznak, akikre különösen oda kell figyelni. Az idős, gyenge immunrendszerű, más betegségekben is szenvedő emberek esetében a koronavírus súlyos lefolyású is lehet. Ezért az ápolásra és gondozásra szoruló emberek védelme a legfontosabb prioritás. A gondozási mindennapokban követendő magatartásra vonatkozóan adott tudnivalóink célja, hogy segítsenek eligazodni, és hogy hozzájáruljanak a további elterjedés kontroll alatt tartásához.

  • Ha lehet, igyekezzenek elkerülni, hogy hozzátartozóként meglátogassák ápolásra szorulókat, családtagjukat, vagy a látogatásokat korlátozzák a minimális szintre. Először is gondolkodjanak el rajta, hogy a látogatás feltétlenül szükséges-e, és az esetleg már betervezett látogatásokat mondják le.
  • Ha a látogatás nem elkerülhető: Ügyeljenek arra, hogy aki a lakásba belépett, minden magatartási és higiéniai intézkedést tartson be.
  • Az esetleges bevásárlások esetén kérjenek házhozszállítást. Hozzátartozóként a bevásárlást Önök is elintézhetik. Ügyeljenek azonban arra, hogy átadáskor lehetőleg ne kerüljenek kapcsolatba se az ápolásra szoruló személlyel, se az ápolóval. Beszéljenek meg például egy fix helyet, ahová Önök leteszik a bevásárlószatyrot, és ne lépjenek be a lakásba.
  • Az ápolásban érintett személyek ne vegyenek részt nyilvános eseményeken.
  • Az ápolásra szorulók, a hozzátartozók és a gondozók ne utazzanak tömegközlekedési eszközökön.
  • Őrizzék meg nyugalmukat, és ne hagyják, hogy eluralkodjon Önökön a pánik. Az otthoni ápolási szituáció a gondozónak is nagyobb védelmet biztosít, mint az, ha most hazautazik és tömegközlekedési eszközöket használ. Beszéljék le a hazautazásról.

Gyanú esetén Önök így viselkednek helyesen

  • Ha volt kapcsolatuk fertőzött személlyel, telefonon haladéktalanul forduljanak az illetékes egészségügyi hatósághoz – akkor is, ha nincsenek tüneteik. Az illetékes egészségügyi hatóságok a Robert Koch Intézet honlapján találhatók: https://tools.rki.de/PLZTool/ 
  • Tünetek vagy érintett területről való visszatérés esetén hívják fel orvosukat vagy a sürgősségi ügyeletet a 116 117-es telefonszámon. Adjanak az orvosnak pontos leírást a tünetekről, azokról a személyekről, akivel a megbetegedett személy esetleg érintkezhetett vagy az érintett országokban való tartózkodásáról.
  • Kerüljék a másokkal való érintkezést.
  • Mivel a lehetséges megfertőződéstől a betegség első tüneteinek megjelenéséig akár 14 nap is eltelhet, a legkisebb gyanú esetén is maradjanak otthon vagy dolgozzanak otthonról mindaddig, amíg ez az idő le nem telt.

És kérjük Önöket: Haladéktalanul tájékoztassanak bennünket, ha fertőzésről vagy gyanús esetről van tudomásuk, hogy megfelelően reagálhassunk!

További linkek

Kérjük Önöket, hogy Önök is rendszeresen tájékozódjanak a hivatalos oldalakon, amelyek folyamatosan frissülnek, és a fejleményekről naprakész információkkal szolgálnak.

A vírussal kapcsolatos, központi információs oldal:

https://koronavirus.gov.hu/

 

Németországi be- és kiutazással kapcsolatos aktuális információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

 

Válaszok a koronavírussal kapcsolatban gyakran feltett kérdésekre:

https://www.infektionsschutz.de/coronavirus-sars-cov-2.html

           

A vírussal kapcsolatos aktuális fejlemények és háttér-információk:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus

 

További hátterek, becslések és a pontos magatartási és higiéniai szabályok betartása:

https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html

 

További információk utazóknak és németek hazahozatala:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/-/2296762

 

Aktuális információk és fejlemények angol nyelven:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 

 

Innen letölthető a 10 legfontosabb higiéniai útmutatót tartalmazó áttekintés.
Kiadja a Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (Német Egészségügyi Felvilágosító Központ).
Forrás: https://www.infektionsschutz.de/mediathek/infografiken.html