»Egész életemben gondozóként szeretnék dolgozni.«

Lipóczki Laura

»Magyarország észak-keleti részéből származom. Gyermekotthonban és nevelőszülőknél nevelkedtem, így számomra 14 évesen a pályaválasztás különös nehéz volt. Sajnos először rosszul döntöttem és egy barátnőm hatására a gasztronómia területén kezdtem tanulni. Csak a képzés befejezése után jöttem rá, hogy nem nekem való ez: nem éreztem jól magam, nem az én világom volt a vendéglátóipar. Hogy ne üljek otthon tétlenül, jelentkeztem egy idősgondozói tanfolyamra, ami aztán a szó szoros értelmében megváltoztatta az életemet.

Egész életemben gondozóként szeretnék dolgozni.

A tanfolyam befejezését követően azonnal találtam állást egy magyarországi idősotthonban, amivel – a munkabér kivételével – alapvetően elégedett is voltam. Annak érdekében, hogy a jövőmet megalapozzam, úgy döntöttem, hogy külföldön próbálok szerencsét. Mivel jól beszélek németül és az ország mindig is vonzott, Németország mellett döntöttem.

Az első próbálkozásom sajnos nem járt sikerrel. Egy szlovákiai ügynökségnél vállaltam munkát, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy a munkáltató nem volt teljesen korrekt. Átlag alatti volt a fizetés, napirenden voltak az indokolatlan bérlevonások és késedelmes volt a fizetés. Ehhez pedig egy elutasító és szemtelen munkáltatói hozzáállás tartozott, ami végül arra ösztönzött, hogy közvetítőt váltsak. Számos pozitív internetes vélemény alapján vettem fel a kapcsolatot a Hausengel irodájával, amit a mai napig sem bántam meg:

Szuper a cég! Tisztességes a jövedelm, segítőkészek és folyamatosan – akár a nap 24 órájában - elérhetők a tanácsadók és megbízható a nyújtott szolgáltatás.

Biztos a háttér, a feltételek világosak és átláthatóak, a tanácsadókban pedig megbízhatok. Így minden energiámat és időmet a munkára fordíthatom - valamint a rám bízott gondozottra:

Mindig a szívemhez nőnek a gondozottak. Annál inkább fájdalmas, ha – mint ahogy nemrég is – a gondozott eltávozik. De még egy ilyen helyzetben is számíthatok a Hausengel támogatására és tanácsaira.

Szeretem a munkám, azt hiszem, egész életemben nem is szeretnék már mással foglalkozni. Szabadidőmben ezért az érettségire készülök, hogy aztán jövőre Miskolcon vagy Debrecenben felsőfokú tanulmányokba kezdhessek: célom a nővéri diploma megszerzése. Maradék időmben imádok a kutyámmal sétálni, sokat olvasok és szívesen nézek filmeket:

Nemrég láttam egy rákbeteg nőről szóló filmet. Nagyon tetszett.«

»Az idős és beteg emberek iránti empátia értékes«

Horváth Lászlóné Irén, Komlo
Horváth Lászlóné Irén egy kedves hölgy, négy gyermek édesanyja és kilenc unoka nagymamája. Nagy családja van, és mindig is aktív életet élt. Egy életveszélyes betegség után úgy döntött, hogy gondozóként próbál szerencsét Németországban. Valami újat akart kipróbálni. Mi vezette őt erre az útra?

"Hausengel" az emberekért dolgozik

Rinalda Navickienė, Jurbarkas
"A gondozás egy olyan szakma, amely véleményem szerint elősegíti a folyamatos fejlődést, a sok kommunikációt, az innováció iránti érdeklődést, különösen az olyan tulajdonságok fejlesztését, mint az őszinteség, az empátia, a megértés. Különösen boldog vagyok, amikor a tanácsaim segítenek az emberek mindennapi életében, amikor a gondozott személy hozzátartozói hálásak, vagy amikor a demenciában szenvedő nagymama kifejezi bizalmát". Így kezdi a Jurbarkasból származó Rinalda Navickienė asszony, az otthoni ápolásban megtett útjáról szóló történetet, aki 2018 óta működik együtt a Hausengellel.

Mindig nyitott vagyok az új tapasztalatokra

Audronė Tamulienė, Litvánia
Mindig nyitott vagyok az új tapasztalatokra. Egy napsütéses szeptemberi napon egy érdekes, beszédes és tapasztalt taxisofőr vitt el engem az első munkaadómhoz, aki csak nemrég vált postahivatalnokból taxisofőrré, és évek óta már Németországban élt. Az élénk beszélgetés eloszlatta az izgatottságomat.