<
Schliessen
Schliessen

Az a bizonyos csend

Laura Bihari, Bataszek

Hausengel Laura Bihari

Nagyon meleg volt az augusztus Magyarországon, közel 38 fokig szaladt fel a hőmérő higanyszála 2010 –ben, azonban nem törödtem vele, mert két hónapnyi keserves munkakeresés után megbízást kaptam a Hausengel-en keresztül és lelkesen készülődtem külföldre. Tapasztalatlanul indultam el a hosszú útra, a sofőrök éjszaka utaztak, nem is sejtettem, hogy a nagy hőség miatt a rajtam lévő egy szál póló kevés lesz. Nagyon meglepett, hogy Németországban mindössze 22 fok volt az érkezésemkor. Mire a gondozottamhoz kerültem, még mindig vacogtam a hidegtől. Kedvesen és barátságosan fogadott, én pedig mindenre igyekeztem odafigyelni, hogy megértsem őt, hogy el tudjam látni a munkámat. Néhány nap után kezdtem belerázódni az egészbe. Gondozottam intelligens asszony volt, sokat segített, mesélt nekem és végtelen türelemmel állt hozzám. Az első tévhitem az volt, hogy úgy mozogjak a lakásában, hogy őt még véletlenül se zavarjam meg. Nem telt el egy hét sem, amikor szóvá tette nekem, hogy mennyire halk vagyok. Arra kért, hogy legyek kedves teljesen normálisan viselkedni, mert ha hallja azt, hogy a konyhában vagyok, vagy csak elmegyek a folyosón, akkor nem érzi magát olyan magányosnak. Onnantól kezdve bátrabban közeledtem, tettem a dolgom, tudván, hogy nem zavarja.

Nekem ez volt az első kedves történetem, még sok ilyen következett, mégis ez volt az ami a mai napig eszembe jut, lelkesít.

"Hausengel" az emberekért dolgozik

Rinalda Navickienė, Jurbarkas
"A gondozás egy olyan szakma, amely véleményem szerint elősegíti a folyamatos fejlődést, a sok kommunikációt, az innováció iránti érdeklődést, különösen az olyan tulajdonságok fejlesztését, mint az őszinteség, az empátia, a megértés. Különösen boldog vagyok, amikor a tanácsaim segítenek az emberek mindennapi életében, amikor a gondozott személy hozzátartozói hálásak, vagy amikor a demenciában szenvedő nagymama kifejezi bizalmát". Így kezdi a Jurbarkasból származó Rinalda Navickienė asszony, az otthoni ápolásban megtett útjáról szóló történetet, aki 2018 óta működik együtt a Hausengellel.

Mindig nyitott vagyok az új tapasztalatokra

Audronė Tamulienė, Litvánia
Mindig nyitott vagyok az új tapasztalatokra. Egy napsütéses szeptemberi napon egy érdekes, beszédes és tapasztalt taxisofőr vitt el engem az első munkaadómhoz, aki csak nemrég vált postahivatalnokból taxisofőrré, és évek óta már Németországban élt. Az élénk beszélgetés eloszlatta az izgatottságomat.

Meglepetés a kertben

Marzena Schulz, Lengyelország
Már gyermekkoromban is pozitív kapcsolat fűzött Németországhoz. Mások csomagokat kaptak nyugatról. Mindig is áhítottam ilyen csomagokat kapni, és sajnáltam, hogy nem volt külföldön olyan rokonságom, akik ilyen ajándékokat küldhettek volna nekem. Felnőttként évekig pincérnőként dolgoztam. Munkám során gyakran találkoztam németekkel, akik általában nagyon kedvesek voltak. Az ilyen találkozások csak megerősítették Németország és a Nyugat iránti szeretetemet.