Az a bizonyos csend

Laura Bihari, Bataszek

Hausengel Laura Bihari

Nagyon meleg volt az augusztus Magyarországon, közel 38 fokig szaladt fel a hőmérő higanyszála 2010 –ben, azonban nem törödtem vele, mert két hónapnyi keserves munkakeresés után megbízást kaptam a Hausengel-en keresztül és lelkesen készülődtem külföldre. Tapasztalatlanul indultam el a hosszú útra, a sofőrök éjszaka utaztak, nem is sejtettem, hogy a nagy hőség miatt a rajtam lévő egy szál póló kevés lesz. Nagyon meglepett, hogy Németországban mindössze 22 fok volt az érkezésemkor. Mire a gondozottamhoz kerültem, még mindig vacogtam a hidegtől. Kedvesen és barátságosan fogadott, én pedig mindenre igyekeztem odafigyelni, hogy megértsem őt, hogy el tudjam látni a munkámat. Néhány nap után kezdtem belerázódni az egészbe. Gondozottam intelligens asszony volt, sokat segített, mesélt nekem és végtelen türelemmel állt hozzám. Az első tévhitem az volt, hogy úgy mozogjak a lakásában, hogy őt még véletlenül se zavarjam meg. Nem telt el egy hét sem, amikor szóvá tette nekem, hogy mennyire halk vagyok. Arra kért, hogy legyek kedves teljesen normálisan viselkedni, mert ha hallja azt, hogy a konyhában vagyok, vagy csak elmegyek a folyosón, akkor nem érzi magát olyan magányosnak. Onnantól kezdve bátrabban közeledtem, tettem a dolgom, tudván, hogy nem zavarja.

Nekem ez volt az első kedves történetem, még sok ilyen következett, mégis ez volt az ami a mai napig eszembe jut, lelkesít.

Meglepetés a kertben

Marzena Schulz, Lengyelország
Már gyermekkoromban is pozitív kapcsolat fűzött Németországhoz. Mások csomagokat kaptak nyugatról. Mindig is áhítottam ilyen csomagokat kapni, és sajnáltam, hogy nem volt külföldön olyan rokonságom, akik ilyen ajándékokat küldhettek volna nekem. Felnőttként évekig pincérnőként dolgoztam. Munkám során gyakran találkoztam németekkel, akik általában nagyon kedvesek voltak. Az ilyen találkozások csak megerősítették Németország és a Nyugat iránti szeretetemet.

»Ahogy elolvastam a tájékoztatót, tudtam, hogy itt a helyem«

Klimaj Zoltánné Valéria
»A mostani munkám nagyon közel áll a szívemhez. A másokról való gondoskodás, a megértés, az elfogadás mind olyan emberi tulajdonság, amit az idős és elesett emberek igényelnek tőlünk gondozóktól. Életem folyamán sok tapasztalatra tettem szert, hiszen idős szüleim gondozása alapként szolgált a mostani feladataimhoz. Sajnos fiatalabb lányom szintén súlyos betegségen ment keresztül, 37 évesen agydaganatot diagnosztizáltak nála.«

»Egész életemben gondozóként szeretnék dolgozni.«

Lipóczki Laura
»Magyarország észak-keleti részéből származom. Gyermekotthonban és nevelőszülőknél nevelkedtem, így számomra 14 évesen a pályaválasztás különös nehéz volt. Sajnos először rosszul döntöttem és egy barátnőm hatására a gasztronómia területén kezdtem tanulni. Csak a képzés befejezése után jöttem rá, hogy nem nekem való ez: nem éreztem jól magam, nem az én világom volt a vendéglátóipar. Hogy ne üljek otthon tétlenül, jelentkeztem egy idősgondozói tanfolyamra, ami aztán a szó szoros értelmében megváltoztatta az életemet.«